Johanna Arola

Biopankkien Osuuskunta Suomen vt. toimitusjohtaja, Huslab patologian osastonylilääkäri. Iso tavoite täyttyi, kun Suomen biopankit koottiin yhteiseen osuuskuntaan. Sen on arveltu vauhdittavan kansainvälisten lääketutkimusten ja niihin liittyvän liiketoiminnan saamista Suomeen.

Päivi Kerkola

Pfizerin toimitusjohtaja. Vuoden alkupuolella aloittanut Lääketeollisuus ry:n puheenjohtaja edustaa koko lääkealan ääntä päätöksenteossa. Lääketeollisuus osallistui kesällä keskusteluun hoitojen vaikuttavuudesta lanseeraamalla seitsemälle kansantaudille mittarin hoidon vaikuttavuuden seurantaan.

Christer Nordstedt

Orionin tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja. Suurin suomalainen lääkeyritys sai Eli Lillyn palveluksessa työskennelleestä ruotsalaisesta lääketieteen tohtorista uuden luotsin tutkimustoimintaansa ja keskeisen vaikuttajan suomalaisen lääketutkimuksen infrastruktuurin rakentamisessa.

Markku Näreneva

Mehiläisen perusterveydenhuollon ja ulkoistusten liiketoimintajohtaja. Närenevan toimintasektorilla tapahtuu Suomen tähän asti suurin terveydenhuollon ulkoistaminen, kun Meri-Lapin kunnat aikovat siirtää kaikki terveyspalvelunsa 15 vuodeksi Mehiläisen hoitoon. Näreneva on ollut mukana myös Mehiläisen useissa valinnanvapauspiloteissa.

Samuel Myllykangas

Blueprint Geneticsin teknologiajohtaja, biologi. Yhtiön uraauurtava perinnöllisten sairauksien geenitestausta nopeuttava menetelmä syntyi Myllykankaan jatkotutkimuksesta. Lääkärien Tero-Pekka Alastalon ja Juha Koskenvuon kanssa perustettu yhtiö valittiin tänä vuonna Talouselämä-lehden kuumimpien startupien Top10 -listalle.

Samuli Saarni

OP Ryhmän terveys- ja hyvinvointiliiketoiminta-alueen johtaja. Yksikön ensimmäisenä johtajana Saarni kehittää OP Ryhmän terveyspalveluita, jotka ovat kiinnostavassa vaiheessa. Pankki- ja vakuutusalan iso toimija voi olla jatkossa nykyistä merkittävämpi vaikuttaja Suomen terveydenhuollossa.

Sami Salminen

Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:n äänitorvi ja yleislääkäri. Salmisen ja kahden muun lääkärin perustama yksityinen perusterveydenhuollon palveluja tarjoava lääkäriasema Ylä-Savon sote -kuntayhtymässä aloitti STM:n kuluvan vuoden valinnanvapauskokeiluista ensimmäisenä.

Visa Sippola

Surgify Medicalin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Lääketieteen kandidaatin opintojen ohella Sippola paransi potilasturvallisuutta keksimällä suojamekanismin kirurgisiin poranteriin. MIT Technology Review nosti hänet sen vuoksi syyskuussa 35:n lupaavimman alle 35-vuotiaan uudistajan listalleen.

Teemu Suna

Nightingale Healthin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Voitti keväällä Solvers-tittelin YK:n ja Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) keksintökisassa. Yhtiö kehitti teknologian, jonka avulla yhdestä veritestistä voi mitata 227 biomarkkeria kohtuuhintaan. Keksintö on osa ajankohtaista ennaltaehkäisevän lääketieteen nousua.

Petteri Viljanen

BCB Medicalin toimitusjohtaja ja perustaja. On mukana laatimassa Suomeen kansallista hoidon laaturekisteriä. Vaikuttavuuden mittaaminen on yhä keskeisempi tavoite terveydenhuollossa, ja siihen kaivataan välineitä. BCB Medical on vastannut tähän kysyntään ja tuottanut noin 200 kliinistä tautikohtaista laaturekisterijärjestelmää.