Kauppakamarien jäsenyritykset haluavat Suomeen kansallisen, monikielisen rokotustodistuksen, jolla yritysten työntekijät pääsevät työmatkalle ulkomaille heti, koronaviruksen takia asetetuista matkustusrajoituksista voidaan luopua.

Kauppakamerien kyselyyn vastasi yli 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä. Niistä 75 prosenttia piti rokotustodistusta välttämättömänä.

– Koronan jälkeisiä markkinoita jaetaan maailmalla jo nyt. Suomi häviää kilpailussa markkinaosuuksista, jos suomalaisten yritysten työntekijät eivät pysty matkustamaan ulkomaille heti ensimmäisten joukossa tekemään kauppasopimuksia, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi pitää todennäköisenä, että rokotetodistus on pakollinen tai ainakin matkustamista jouduttava asiakirja maailmalla, kun matkustaminen on jälleen mahdollista. Hän patistaa viranomaisia kehittämään todistuksen kiireesti.

– OmaKannasta tulostettu suomenkielinen paperi ei riitä kansainvälisillä lentokentillä tai rajanylityspaikoilla, Romakkaniemi sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO suunnittelee kansainvälistä rokotuskorttia koronarokotetta varten. EU:n jäsenmaat hyväksyivät viime viikolla lääketieteellisiin tarkoituksiin sopivan rokotetodistuksen, jolla rokotettu voisi saada tarvittaessa toisen rokotuksen toisessa maassa. Keskustelu jatkuu, voiko todistusta käyttää esimerkiksi matkustuksessa.

Rokotejono työtehtävien mukaan?

Kauppakamarien jäsenyrityksistä löytyy myös kannatusta sille, että terveydenhoitohenkilökunnan ja riskiryhmien rokottamisen jälkeen rokotusvuoro määräytyisi työtehtävien mukaan. Tätä mieltä oli 43 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä.

Vastaajien mielestä asiakaspalvelijoiden, kuten kauppojen kassahenkilökunnan, ravintolatyöntekijöiden ja linja-autonkuljettajien pitäisi saada rokotteet ensimmäisinä.

Sen jälkeen pitäisi rokottaa opettajat ja päiväkotien henkilöstö sekä työkseen ulkomailla tai kotimaassa matkustavat.

– Säästämme henkiä ja avaamme taloutta nopeammin, sanoo Romakkaniemi.

Kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä 85 prosenttia katsoi, että työterveyshuollon järjestämistä rokotuksista pitää saada täysimääräinen korvaus.

Romakkaniemen mukaan työterveyshuollon mukaan ottaminen rokottamaan jää torsoksi, jos korvaus ei ole täysimääräinen.

Kauppakamarien kysely tehtiin 2. helmikuuta 2021. Kyselyyn vastasi 3 134 kauppakamarien jäsenyritystä.

LUE MYÖS: