Tällä hetkellä ympäristöterveydenhuolto järjestetään 62 yksikössä. Yleisimmät mallit ovat isäntäkuntamalli tai kuntayhtymä. Suurimmat kaupungit järjestävät ympäristöterveydenhuollon itse.

Sote-ministerityöryhmä linjasi viime viikolla kokouksessaan, että ympäristöterveydenhuollon tehtäviä ei sote-uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa sisällytetä maakunnan tehtäviin, kertoi STM torstaina.

Tehtävien siirtoa maakunnille selvitetään myöhemmin monialaisen maakunnan valmistelun yhteydessä.

Ympäristöterveydenhuolto on Valviran mukaan ympäristöperäisten terveysriskien vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen tähtäävää toimintaa.

Se on osa ennaltaehkäisevää perusterveydenhuoltoa, jossa riskit huomioon ottaen valvotaan viime kädessä ihmisen terveyteen vaikuttavaa elinympäristöä. Ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvat terveydensuojelun, elintarvikkeiden, tupakkalain ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta ja eläinlääkäripalvelut.

Ympäristöterveydenhuollon järjestelyt vaihtelevat eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla toimintoja on koottu laajoille kuntaa suuremmille alueille.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee näiden alueellisten erityispiirteiden säilymistä.

Seuraavaksi sosiaali- ja terveysministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö arvioivat yhdessä ympäristöterveydenhuollon kokonaisuutta nykytilanteessa. Tavoitteena on vähentää ympäristöterveydenhuollon järjestäjien määrää.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.