Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime viikolla tiedotteen Helsingin Sydänsairaalaan liittyen. Ministeriö katsoo, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin osittain omistama Helsingin Sydänsairaala ei voi toimia Helsingissä terveydenhuoltolain valinnanvapaussäännösten mukaisena kunnallisena sairaalana.

Tuliko STM:n kannanotto yllätyksenä, Tays Sydänsairaalan toimitusjohtaja ja johtava lääkäri Kari Niemelä?

– Kyllä tuli täytenä yllätyksenä. Helsingin Sydänsairaala on toiminut jo kolme vuotta, ja toiminta on jo vakiintunutta. Vastaanottotoiminnan lisäksi Helsingin Sydänsairaalassa tehtiin viime vuonna noin 700 toimenpidettä, joista noin oli 150 pallolaajennusta.

Millaisiin toimiin aiotte nyt ryhtyä?

– Kun STM ottaa kantaa, siihen täytyy suhtautua vakavasti. Meidän täytyy perehtyä tiedotteen perusteisiin.

Haluamme varmistaa, että STM:llä on ollut riittävästi tietoa. Esimerkiksi tiedotteessa mainittiin, että potilas voisi suoraan hakeutua Helsingin Sydänsairaalaan hoitoon. Se ei tietenkään ole nykyisen lainsäädännön puitteissa mahdollista julkisella puolella.

Toistaiseksi potilaiden hoito jatkuu normaalisti, kunnes asia on selvitetty.

Mitä vastaatte niille, joiden mielestä julkisten terveydenhuollon yksiköiden välinen kilpailu samalla alueella on verorahojen haaskausta?

– Syy siihen, että olemme Helsingissä, on yksinkertaisesti se, että tälle toiminnalle on ollut tarvetta. Meillehän on aika paljon tullut Helsingistä potilaita Tampereelle.

Toivomme, että keskustelussa ei unohdettaisi potilasta. Käydyssä keskustelussa korostuu tuottajanäkökulma eikä potilaiden tarpeet.

Niin terveydenhuollossa kuin muussakin toiminnassa järkevä kontrolloitu kilpailu synnyttää jännitteen, joka pakottaa kaikki kehittämään toimintaansa.

Silloin kun asiat on kunnossa, valinnanvapautta käyttää vain 5–10 prosenttia potilaista.