Kosmetiikalle voi allergisoitua kuka vaan ikään ja sukupuoleen katsomatta, jos vain käyttää kosmetiikkatuotteita.

– Tyypillisin kosmetiikalle allergisoitunut henkilö on keski-ikäinen nainen, joka on ehtinyt käyttää vuosia erilaisia kosmetiikkatuotteita, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Kosmetiikka-allergian tunnistaminen ei aina ole helppoa. Kosmetiikka aiheuttaa useimmiten viivästynyttä kosketusekseemaa, jossa oireet tulevat viivästyneesti tuntien tai päivien kuluttua altistumisesta allergiaa aiheuttavalle aineelle. Oireina on tyypillisesti kutiseva, punoittava ja hilseilevä ihottuma. Iholla voi olla turvotusta ja vesirakkuloita.

Kosmetiikka-allergian kehittyminen vaatii usein jopa vuosien altistumisen allergiaa aiheuttavalle aineelle. Tyypillisiä allergiaa aiheuttavia aineita kosmetiikassa ovat hajusteet, säilöntäaineet ja hiusvärit, mutta lähes mille vaan kosmetiikan aineosalle voi allergisoitua.

Sopivien tuotteiden löytämisessä auttaa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämä kosmetiikan Allergiaportaali, joka on kosmetiikka-allergisille tehty maksuton verkkopalvelu.

Lue myös: