Yliopistosairaanhoitopiirit ovat perustivat yhdessä logistiikkaorganisaatioidensa ja -yhtiöidensä kanssa hankintarenkaan, jonka tavoitteena on luoda uutta kotimaista suojaintarviketuotantoa. Hankintarenkaaseen kuuluvat Helsingin yliopistollinen sairaala sekä Tampereen, Oulun, Turun ja Kuopion yliopistolliset sairaalat erityisvastuualueineen.

– Kaikilla yliopistollisilla sairaanhoitopiireillä on ollut keväällä poikkeuksellisia tarvikehankintoja, ja jatkuvan vuoropuhelun tuloksena päätimme perustaa hankintarenkaan varmistamaan erityisesti suojavälinehankintojen laatua ja riskittömyyttä, sanoo Hus Logistiikan toimialajohtaja Jyrki Putkonen tiedotteessa.

– Samalla totesimme, että Suomessa voisi olla mahdollisuuksia myös kotimaiseen suojainvalmistukseen, joten ryhdyimme kartoittamaan näitä yhteistyössä yritysten kanssa, jatkaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hankinta- ja logistiikkajohtaja Outi Kalske.

Hankintarenkaan tekemät hankinnat mahdollistavat kotimaisen suojaintarviketuotannon käynnistymisen nopealla aikataululla. Ensimmäiset sopimuksensa hankintarengas on tehnyt oululaisen Screentec Oy:n ja vantaalaisen SJT-Investment Group Oy:n kanssa.

Screentec on jo käynnistänyt suojavisiirien tuotannon ja päättänyt aloittaa sairaalakäyttöön soveltuvien hengityssuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojainten tuotannon Oulun tuotantoyksikössään kesäkuun 2020 aikana. Screentec tuottaa yliopistosairaanhoitopiireille lähes miljoonan kappaleen erän FFP3 -hengityssuojaimia sekä viiden miljoonan kappaleen erän sairaalakäyttöön soveltuvia kirurgisia suu-nenäsuojaimia.

– Haimme yhdessä hankintarenkaan kanssa tuotteille riittävät volyymit, jotta tuotannon ylös ajaminen nopealla aikataululla olisi järkevää ja jotta sairaanhoitopiirien suojaintarvetta saataisiin katettua tarpeeksi, kertoo Screentec Oy:n toimitusjohtaja Antti Tauriainen.

SJT-Investment Group Oy puolestaan on luvannut valmistaa Suomessa vuoden 2020 aikana kaksi miljoonaa FFP2-hengitysuojainta yliopistosairaanhoitopiireille. Ensimmäiset suojaimet saadaan SJT:ltä kesäkuun aikana.

Hankintarenkaan sopimukset Screentecin ja SJT-Investment Groupin kanssa ovat voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Koska jokaisella sairaanhoitopiirillä on hankintasopimukset omien sopimustoimittajiensa kanssa, epidemian aiheuttaman poikkeustilanteen jälkeen palataan kokonaan takaisin niihin, jolloin nyt käynnistyvä tuotanto siirtyy osaksi vapaata markkinaa.

– Kotimainen tuotanto on hieno asia myös pitkällä aikavälillä. Kotimaisen valmistuksen käynnistäminen synnyttää Suomeen työpaikkoja sekä helpottaa laadunvalvontaa, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintapäällikkö Juha Putkonen.