Koulujen syyslomat alkavat pääkaupunkiseudulla ensi viikolla. Moni suuntaa kotimaan matkakohteisiin tai sukuloimaan maakuntiin.

Tilannetta mutkistaa kuitenkin paheneva koronatilanne, joka on ryöstäytynyt valloilleen kuudessa eri sairaanhoitopiirissä.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Pohjanmaalla Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku nousi Vaasan tartuntaryppään vuoksi jo 177:ään. Vaasan kaupungissa ilmaantuvuusluku on jo 418, kertoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Toisaalta esimerkiksi Satakunnassa ilmaantuvuusluku on alle 10.

Alla olevasta kartasta näet eri alueiden tilanteen. Mitä tummempi väri, sitä suurempi ilmaantuvuusluku on alueella.

Matkakohteen kannalta ilmaantuvuusluku ei välttämättä ole kuitenkaan kaikista tärkein asia. Tartuntamäärissä nimittäin näkyvät nyt todetut tapaukset, jotka on jo havaittu ja potilaat pantu karanteeniin.

Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan kaiken a ja o on, miten toimitaan. Ei se, minne mennään. Riskitaso on hänen mukaansa kohtalaisen pieni, jos tulijat ja paikalliset toimivat oikein.

– En näe Vaasaa isona riskinä matkailijalle. Sieltä on löytänyt paljon tapauksia, joka kertoo siitä, että iso osa on haavissa. Tartuntaketju alkaa katketa ja toivon, että luku sukeltaa kohta alas, hän sanoo.

Näkemys. Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan maassa voi matkustaa, jos noudattaa viranomaisten ohjeita hygienian ja turvavälien suhteen. Henri Kärkkäinen

Tartuntaluvun perusteella kohtaamisen todennäköisyys Pohjanmaalla on nyt noin 1,8 tuhatta ihmistä kohden.

– Tärkeintä on, että kaikki osaavat pitää turvavälejä ja tarvittaessa maskeja. Isoin riski liittyy siis siihen, jos sukuloidaan ja ollaan läheisessä kontaktissa. Satunnaisissa kohtaamisissa riski on koko lailla pieni, hän sanoo.

– Pidän omaa aluettamme eli Uudenmaan tilannetta pahempana. Meillä liikkuu väestössä tartuntoja, joita ei ole tunnistettu.

Vaasan johtava ylilääkäri Kaukoranta on eri mieltä.

– Annan ihan henkilökohtaisen suosituksen taudista vastaavana ihmisenä Vaasassa, että en suosittele tänne tulemista. En myöskään suosittele maakunnan asukkaita lähtemään lomaviikolla kovin paljoa muualle, hän sanoo.

Kaukorannan mukaan kaupungin ilmaantuvuusluvut ovat omilla sataluvuillaan verrattuna muuhun Suomeen.

– Koko Pohjanmaa on myös ainoana maakuntana määritelty laajan leviämisen vaiheessa olevaksi. Nyt ei ehkä ole aika sille, että lähdetään tekemään maakuntamatkailua, hän sanoo.

Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti sanoo puolestaan, että Suomen sisällä on suhteellisen turvalista matkustaa.

– Kunhan huolehtii annetuista ohjeista hygienian, turvavälien, maskien ja väkijoukkojen välttämisen suhteen, hän sanoo.

Vaasan Kaukorannan mukaan kannattaa kuitenkin miettiä sitä, mikä on otetun riskin ja hyödyn suhde.

– Voi kotimaan matkailussakin olla sellaisia hyötyjä, että riski kannattaa ottaa. En lähde ketään kieltämään, hän sanoo.

Kaukoranta lisää, että Pohjanmaalla on vahva suositus kasvomaskien käytöstä. Hän muistuttaa myös turvavälien pitämisen tärkeydestä.

Nuorti muistuttaa, että Suomen sisäisten alueiden koronatilanne voi myös muuttua hyvin nopeasti. Tilanne voi esimerkiksi parantua, jos tartuntaketjut saadaan hyvin selvitettyä ja katkaistua.

– Tilanne voi toisaalta huonontua nopeasti, jos tapahtuu isoja joukkoaltistumisia, hän sanoo.