Tiedemaailma Saksassa hoputtaa käynnistämään jo nyt uudenlaista viruslääketutkimusta, jotta seuraavassa pandemiassa markkinoille saadaan nykyistä nopeammin tehokkaita viruslääkkeitä.

Tavoitteena pitäisi olla, ettei lääkekehitys ala vasta sitten, kun pandemia on jo käsillä. Näin esittää Saksassa Leopoldina, joka on maan tiedeakatemia.

Maailmassa on kehitteillä yhä yli 600 koronalääkettä. Tehokkaita koronarokotteita on jo laajalti käytössä maailmalla, mutta yhtäkään riittävän tehokasta lääkettä ei vielä ole onnistuttu saamaan käyttöön asti.

Haussa on edullisesti valmistettava ja tehokas lääke, jonka avulla potilaat voisivat jäädä kotiin tervehtymään eikä vakavia tautimuotoja kehittyisi. Lääkkeitä tarvitsevat sekä rokotetut että rokottamattomat vielä vuosia.

Koronalääketutkimuksen ohessa pitäisi kiihdyttää myös laajempaa viruslääketutkimusta, jotta toimiva lääke löytyisi nykyistä nopeammin seuraavassa pandemiassa.

Leopoldinan tutkijoiden mukaan jo nyt kannattaisi tehostaa sellaisten lääkkeiden kehitystä, jotka tehoavat erilaisiin virusperheisiin. Lääkekehityksen pitäisi muun muassa iskeä sellaisiin viruksen rakenteisiin ja ominaisuuksiin, jotka ovat suhteellisen muuttumattomia viruksissa ja mekanismeihin, joilla virukset tarttuvat ihmissoluihin.

Myös Saksasta tosin puuttuu tutkijoiden mukaan tutkimus- ja yritystoiminnan yhteistyö, jossa pandemialääkkeillä voitaisiin nopeasti tehdä pilottitutkimuksia tai suuria kliinisiä kokeita.