Koronaan liittyvistä uutisistakaan ei ole ollut pulaa viimeisen kolmen vuoden aikana. Pelkästään Mediuutisten arkistosta löytyy hakusanalla yli kolme tuhatta artikkelia.

Keväällä 2020 otsikoita hallitsivat huolet, kuolleisuusluvut, jäljittäminen, resurssien riittävyys, viruksen käyttäytymisen ennakoimattomuus, pohdinnat siitä, milloin saadaan rokotus, vai saadaanko ja opimme mitä tarkoittaa R0-luku.

Long covid eli pitkittynyt korona tuli mukaan kuvaan viimeistään kesällä. Siinä vaiheessa ymmärrettiin jo, ettei kyseessä ole ihan tavallinen virus vaan pahimmassa tapauksessa mahdollisuus pandemiaan pandemian päälle.

Kärjekkäimpiä uskomuksia on pystytty kumoamaan teoria kerrallaan.

Ilmiöitäkin syntyi. Etenkin sosiaalisessa mediassa esiintyi enemmän virologeja kuin yliopistot ehtivät kouluttaa. Perusteltujen huolien lisäksi kansalaisten keskuudessa syntyi salaliittoteorioita ja niiden taakse ryhmittyviä yhteisöjä.

Aikamme tähän asti ehkä pelottavin kokemus on osalle liian vaikea käsiteltäväksi.

Koronan kieltäjiä oli aluksi vaikea ymmärtää, kun maailmalta levisi luotettavien medioiden välittämiä uutiskuvia tehohoitoyksiköiden kaaoksesta ja ruumiskuljetuksista. Sittemmin, omasta järkytyksestä toipuneena, kykenee empatiaan. Aikamme tähän asti ehkä pelottavin kokemus on ollut osalle liian vaikea käsiteltäväksi.

Kärjekkäimpiä uskomuksia on pystytty tieteen ja tutkimuksen keinoin kumoamaan yksi kerrallaan. Tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti, että kuolleisuus ei ole somessa esiintyvistä sitkeistä väitteistä huolimatta lisääntynyt rokottamisen jälkeen. Seuranta perustuu kahden vuoden otokseen. 16 vuotta täyttäneiden rokotettujen kuolleisuutta tarkasteltiin 0–3, 4–6, sekä 7–9 viikkoa rokotteiden saamisen jälkeen.

Tutkimuksessa seurattiin kuolleisuutta yhteensä yli 12 miljoonan rokoteannoksen jälkeen.

Toinen, sekin ihan tuore tieto kertoo, että ilmahygieniasta huolehtiminen kannattaa koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Perheissä, joissa ei käytetty maskeja tai hengityssuojaimia löytyi jatkotartuntoja.

Ajan myötä, satojen, ellei tuhansien maailmalla meneillään olevien koronatutkimusten myötä viisastumme entisestään.

Lue seuraavaksi: