Koronavirus on Suomessakin ollut vaivoinamme jo vuoden päivät. Virukselta ja sen aiheuttamalta covid19-taudilta suojautuminen on ollut kaiken aikaa kuuma aihe niin meillä kuin muuallakin. Tätä ovat käyttäneet hyväkseen myös ne, jotka ovat tottuneet käyttämään muita hyväkseen.

Suojavälineillä on käyty härskiä kauppaa, ja jo viime keväänä kirjoitimme pimeään verkkoon eli dark webiin ilmestyneistä ”koronantorjuntatuotteista”. Koska rokotteita ei vielä ollut olemassakaan, myytävänä oli hirveään hintaan ainakin verta ja sylkeä, joiden väitettiin olevan peräisin covid19-taudista toipuneilta ihmisiltä. Ajatuksena oli, että niillä voisi hankkia immuniteetin. Tuotteiden aitoudesta oli vain perävalotakuu.

Koronarokotteet on viimeinkin saatu käyttöön, mutta niukkuus vallitsee. Dark web palvelee taas, nyt sieltä saa rokotteita. Hinta liikkuu tuhannen euron paremmalla puolella annosta kohden, CBS kirjoittaa.

Kiinnostavaa asiassa on, että ainakin osa rokotteista on sitä mitä luvataankin. Tietoturvayhtiö Kaspersky arvioi, että lähes kolmasosa sen näkemistä rokotteista olisi aitoa tavaraa.

– Myyjät esittelevät sekä lääkepakkauksia että sertifikaatteja. Näyttää siltä, että joillakin heistä on yhteyksiä terveydenhuollon suuntaan, Kasperskyn tutkija Dmitry Galov sanoi.

Kasperskyn mukaan rokotteita on tarjolla ainakin 15:llä pimeän verkon kauppapaikalla, ja liikkeellä on myyjiä niin Euroopasta kuin Yhdysvalloistakin. Kauppaa tehdään luonnollisesti bitcoineilla.

Yli tuhat euroa on paljon tuotteesta, joka todennäköisemmin on jotain muuta kuin pitäisi – mutta ilmeisesti kauppa käy.