Suomalainen terveysteknologiayritys Nightingale Health analysoi kaikki UK biopankin verinäytteet.

Jättiprojektissa analysoidaan puolen miljoonan vapaaehtoisen verinäytteistä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja muihin kroonisiin sairauksiin.

Projekti julkaistiin viime viikolla UK biopankin tiedekonferenssissa Lontoossa.

Nightingale Health sijoittaa hankkeeseen yli 10 miljoonaa euroa ja verinäytteet analysoidaan Suomessa Nightingalen laboratoriossa 30 kuukauden aikana.

– Meillä on valtavasti tietoa näytteiden antajien elämäntyylistä ja geneettisestä taustasta. Teemme parhaillaan kuvantamistutkimuksia liittyen heidän aivojen, sydämen, ja kehon toimintaan. Tekemällä kaikille UK biopankin näytteille laaja verianalyysi ja yhdistämällä tulokset muuhun terveystietoon, tuomme kansainväliselle tiedeyhteisölle mahdollisuuden uusien lääketieteellisten löydösten tekemiseen. Uudet löydökset voivat puolestaan parantaa potilaiden hoitoa sekä edistää kansanterveyttä, sanoo UK Biopankin päätutkija, professori Sir Rory Collins tiedotteessa.

Nightingale saa hankkeen aikana syntyvälle verianalyysidatalle yhdeksän kuukauden yksinoikeuden. Tämän jälkeen Nightingale antaa datan osaksi UK biopankin tietovarastoa ja sitä on mahdollista hyödyntää terveydenhuollon innovaatiotoiminnassa ja kansainvälisessä lääketieteen tutkimuksessa.

– Investointi on meille erittäin merkittävä. Laajat tietopankit yhdistettynä Nightingalen laajaan veritestiin voivat mullistaa ymmärryksen siitä, miten krooniset sairaudet syntyvät ja kehittyvät. Paremman ymmärryksen avulla voidaan puolestaan edistää sairauksien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja lääkitystä, sanoo Nightingale Healthin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Teemu Suna tiedotteessa.

Maaliskuussa 2018 Nightingale Health julkaisi analysoivansa 40 000 verinäytettä THL Biopankista, joka toimii osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta.