Yleislääkäri Tuuli Lehtivuori aloittelee Mediuutisten Töissä tänään-palstan haastatteluhetkellä kevyttä työviikkoa.

Mitä viime viikolla töissä tapahtui?

– Oli aivan tavallinen työviikko, joka päivä peruspotilastyötä. Maanantaiaamuna oli hyvä koulutus infektioista.

Mitä tällä viikolla on vastassa?

– Maanantaina minulla on iltavuoro ja tiistaina vapaa, sillä esimies tietää, että inhoan sitä, jos iltavuoroa seuraa aamuvuoro. Minulle laitettiin siksi ylimääräinen aktiivivapaa tälle viikolle.

Työviikko on vajaa, sillä lähden Berliiniin pitkää viikonloppua varten. Berliinin muurin murtumisesta tulee 30 vuotta. Olen historiaintoilija, joten menen paikan päälle.

Mikä sinua työssäsi innostaa?

– Potilastyö, aina.

Olen nykyään omasta halustani freelancer ja teen erimittaista pätkää eri paikkoihin. Tämän syksyn olen kuitenkin Malmin sairaalan pientraumalla. Olen yleislääketieteen erikoislääkäri, joten minun ei sinänsä tarvitsisi palata enää sairaaloihin. Tässä työssä myös uuden oppiminen innostaa.

Mitä olet oppinut?

– Ykköstavoitteeni on oppia hoitamaan paremmin murtumia ja muita tavallisia traumoja. Niistä ei Helsingissä ja Espoossa työuran tehneellä yleislääkärillä tule kokemusta, koska hoito on keskitetty sairaaloihin. Toistaiseksi murtumia ei ole ollut niin paljon, mitä henkilökohtaisesti toivon. Ehkä loppusyksyn liukkaat korjaavat asian, vaikka tietenkään potilaille ei toivo pahaa!

Kaikille terkkarilääkäreille tekisi hyvää jonkun vuoden välein käydä sairaalassa päivittämässä osaamistaan.

Mitkä asiat työssäsi harmittavat?

– Jonkin verran tulee väärään paikkaan lähetettyjä potilaita. Pääkaupunkiseudulla päivystyssysteemi on monimutkainen ja hoitopaikkoja on paljon. Meille eivät kuulu esimerkiksi akuutit vatsat, sillä meillä ei ole yhtäkään kirurgia. Harmittaa potilaan puolesta, kun hoitoon tulee viivettä.

Teet vapaaehtoistyötä paperittomien klinikalla ja SPR-keikkoja. Miten näistä on tullut sinulle sydämen asioita?

– Opiskelin ennen lääketieteelliseen lähtöä valtiotieteitä ja olen ollut aina yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut. Minulle terveydenhuolto on ihmisoikeus. On vaikea hyväksyä sitä, että hoidon saaminen menisi jonkun statuksen mukaan.

Lue myös: