Ruotsissa on paljastunut laaja huijaustapaus, jossa useat hammaslääkäriklinikat ovat tienanneet suuria summia tekemällä täysin tarpeettomia hoitoja. Asiasta uutisoi Suomessa Yle.

Ruotsin television SVT:n mukaan huijauksissa on hyväksikäytetty muun muassa vasta Ruotsiin tulleita turvapaikanhakijoita.

Klinikat olivat tehneet vuodesta 2016 alkaen hammastarkastuksia, joissa oli todettu kalliita hoitoja vaativia vaivoja. SVT:n mukaan potilailta on esimerkiksi kiskottu turhaan irti hampaita. Myös juurihoitoja, hammaskruunuja ja hammassiltoja oli tehty runsaasti, eikä niiden tarpeellisuutta pystytty myöhemmin osoittamaan. Myös potilaiden suuhygienia oli vaarantunut.

Huijauksiin syyllistyneet hammashoitolat ovat hakeneet tekemistään hoitotoimenpiteistä korvauksia Ruotsin vakuutuskassasta, joka korvaa yli 280 euron hoitokulut klinikoille. Huijauksia on tehty seitsemällä Etelä-Ruotsin Smålandin maakunnassa sijaitsevalla klinikalla. Jokainen klinikka on tienannut huijauksilla kymmeniä tuhansia euroja.

Vakuutuskassan mukaan potilaat eivät ole olleet mukana korvaushuijauksissa, vaan ovat hakeutuneet tarkastuksiin heille suunnatun mainonnan vuoksi. Mainoksissa oli esimerkiksi luvattu palvelua potilaiden omalla kielellä.

Toukokuussa Ruotsissa annettiin neljän vuoden vankeustuomio kolmen hammasklinikan omistajalle korvaushuijausten vuoksi. SVT:n mukaan huijaaminen on kuitenkin ollut tätä laajempaa ja samat henkilöt ovat työskennelleet eri klinikoilla. Vakuutuskassan tekemissä tarkastuksissa kiinni jääneet klinikat ovat saamiensa rahojen palauttamisen sijaan hakeutuneet konkurssiin ja jatkaneet pian toimintaansa uusina yrityksinä. Klinikoiden epäillään toimineen yhteistyössä.