Monet nuoret lääkärit ovat kokeneet epäasiallista kohtelua työpaikallaan, Yle kertoo.

Kymmenen nuorta lääkäriä kertovat Ylen haastattelussa todistaneensa työpaikoillaan tilanteita, joissa nuori lääkäri saa asiatonta, henkilökohtaisuuksiin menevää ja tarkoituksellisesti loukkaavaa palautetta. Käytös on tapahtunut avoimesti ja ollut muun muassa kiusaamista, nöyryyttämistä, solvaamista, kategorisoimista ja määrätietoista savustamista.

Asiattomasti käyttäytyneet ovat yleensä kokeneita seniorilääkäreitä.

Nuoret lääkärit kertovat asiasta Ylelle nimettömänä. Haastatellut arvioivat ongelmien olevan lähtöisin terveydenhoitoalan tiukasta hierarkiasta. Samoin he ihmettelevät, miksi asiaan ei työpaikoilla puututa tiukasti, vaikka tapaukset ovat yleisesti kaikkien tiedossa.

Suomen Lääkäriliitosta ja Nuorten lääkärien yhdistyksestä asiaa on Ylelle kommentoitu toteamalla, että ongelma ja sen laajuus on tunnistettu.

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju toteaa Ylelle, ettei kollegan nöyryyttäminen ole missään olosuhteissa sallittua. Parkkila-Harjun mielestä asiaan pitäisi puuttua selvästi tehokkaammin. Hän nostaa esiin myös sen ongelman, ettei tilanteiden ratkaisua haluta edistää omalla nimellään.

Työsuojeluhallinnosta aiotaan arvioida, pitääkö toimialalle kohdistaa valvontaa. Käsittelypyyntöjä nuoriin lääkäreihin kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä ei viimeisen vuoden aikana kuitenkaan ole tehty.