Yle kertoi tänään tiistaina Kansan viisi valttia -somekampanjasta, joka levittää väärää tietoa koronavirukselta suojautumisesta.

Suomalaisten somevaikuttajien Instagram-tileillä on alkanut näkyä ”Kansan viisi valttia” -tunnuksella virheellisiä väitteitä, että koronaviruksen leviämistä voisi estää positiivisilla ajatuksilla, hymyllä ja terveellisellä ruoalla.

Kansan viisi valttia näyttää olevan vastakampanja Valtioneuvoston kanslian (VNK) ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) viime viikolla julkaisemalle koronakampanjalle, jossa ne esittelivät viisi terveysviranomaisten suosituksiin perustuvaa tekoa, joilla jokainen kansalainen voi pyrkiä estämään koronaviruksen leviämistä

Salaliittoteorioita tutkiva tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta kertoo Ylellä, että verkon vastamediat toimivat juuri samalla tavalla.

– Tämä vastaa aika hyvin sitä, kuinka esimerkiksi vastamediasivustot operoivat. Tässä ikään kuin sanotaan, että nämä viisi valttia ovat vääriä ja tässä ovat ne oikeat viisi valttia, Pyrhönen kuvailee.

Kiinnostava käänne asiassa on, että somessa on syntynyt myös vastaliikehdintää Kansan viisi valttia -kampanjan tietojen oikaisemiseksi.

Yksi siihen osallistuneista on lääkäri Anni Saukkola, joka oikoo epätieteellisiä väitteitä Takaisin Pasilaan -podcastissa. Häneltä kysyttiin näkemystä väitteestä, että tuore ja terveellinen ruoka estää koronaviruksen leviämisen

– Hyvä, anna mennä. Mutta ei sillä ole mitään tekemistä koronaviruksen kanssa, Saukkola totesi podcastissa.

– Kokonaisuudessaan terveellisellä ruokavaliolla voi ylläpitää normaalia vastustuskykyä, mutta sillä ei saavuteta mitään erityistä hyötyä koronaviruksen kannalta.