Husin toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla eli lääketieteelle selittämättömiksi jääneistä oireista kärsiviä hoitavalla poliklinikalla järjestetään joka keskiviikkoaamu asiantuntijalääkärien yhteiskokous, jossa käydään läpi haastavimpien potilaiden tilannetta.

Ylen mukaan jatkossa on tarkoitus avata joka kuukauden viimeinen kokous kaikille aiheesta kiinnostuneille lääkäreille.

Kiinnostus on ilmeisen suurta, sillä klinikan perustamaan toiminnallisten häiriöiden verkostoon on liittynyt yli 500 lääkäriä eri puolilta Suomea. Verkostoituminen on ollut nopeaa, kun miettii, että toiminnallisten häiriöiden klinikka aloitti toimintansa vasta viime kesänä.

Klinikan rahoitus on olemassa tällä hetkellä vain kesään 2020 asti. Klinikan osastonylilääkäri Helena Liira on jatkon suhteen kuitenkin toiveikas.

Emme ole saaneet yhtään muistutusta omilta potilailtamme.

Toiminnallisten häiriöiden klinikka on varsin tuulisella paikalla nykyisessä asenneilmastossa. Liira kertoo Ylen haastattelussa joutuneensa käytännössä maalittamisen kohteeksi muutamien CFS-väsymysoireyhtymään liittyvän henkilön taholta.

– Siellä on muutama yksittäinen ihminen, joka pommittaa meitä ja muun muassa eduskuntaa ja ministeriöitä sisällöillä, joissa on paljon virheellisiä väittämiä. Nämä ihmiset eivät ole olleet meidän potilaina enkä ole tavannut heitä henkilökohtaisesti, hän sanoo.

Liira muistuttaa, että virallisia palautekanavia pitkin klinikka ei ole saanut käytännössä minkäänlaista kritiikkiä.

– Emme ole saaneet yhtään muistutusta omilta potilailtamme.

Liira ei ole ole ainoa lääkäri joka on viime aikoina joutunut työnsä puolesta nettivihan ja maalittamisen kohteeksi.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kertoi viime viikolla Mediuutisten haastattelussa, että lääkärien maalittaminen on selvästi lisääntynyt.

– Meillä ei ole tästä tutkimustietoa, jotta voisimme numeroita tai prosentteja ilmoittaa. Selvästi näyttäytyy kuitenkin, että jos lääkäri ottaa julkista kantaa homeisiin, ympäristöyliherkkyyteen, kilpirauhashoitoihin, uskomushoitoihin, kannabikseen, opiaattiepidemiaan tai vastaaviin aiheisiin, niin värikästä ja epäasiallistakin palautetta tulee, hän sanoi.

Lääkäriliitto julkaisi kaksi viikkoa sitten ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen. Ohjeisto sisältää lääkäreille neuvoja myös siitä, miten toimia, jos joutuu maalittamisen tai vainoamisen kohteeksi.

Vihapuheen kohteeksi joutuminen on lääkäreillekin raskasta.

– Kummallista ja ilkeää, että ei näköjään riitä, että on eri mieltä. Kohteen koko ammattitaito, osaaminen ja tekemät tutkimukset halutaan leimata nollan arvoisiksi. Sen lisäksi uhkaillaan henkilökohtaisesti ja sotketaan vielä perhe ja siviilielämä arvosteluun, Myllymäki sanoo.

Lue myös: