Tyttöjen HPV-rokote on lyönyt heikoimmin läpi koko maassa Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, kertoo Yle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan koko maassa 13-vuotiasta tytöistä noin 70 prosenttia on ottanut erityisesti kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla rokotekattavuus yltää noin 57 prosenttiin.

Rokotusinto on alueella laskenut verrattuna vuona 2004 syntyneiden tyttöjen rokotekattavuuteen. Myös paikallisia eroja on, sillä esimerkiksi Pietarsaaren alueella vain 44 prosenttia tytöistä on ottanut rokotteen. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla rokotusvastaisuus on muutenkin muuta maata voimakkaampaa.

Pietarsaaren Malmin sairaalan tartuntalääkäri Kimmo Kuisma sanoo Ylen uutisessa, että HPV-rokote on osalle vanhemmista tunnepitoinen asia, koska se liittyy seksuaaliterveyteen.

Rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan kuusi vuotta sitten. Se annetaan tytöille noin 11–12 vuoden iässä. Ensi syksystä alkaen myös pojat halutaan rokotteen piiriin, ja tästä syksystä lähtien rokote annetaan jo viidesluokkalaisille.

Tulevaisuudessa vähemmän kohdunkaulansyövän seulontoja? – HPV-rokotetutkimuksessa ollaan nyt kiinnostuneita siitä, kuinka vahva rokottamattomien laumasuoja oikeastaan on

Onko tämä tie kokonaan eroon HPV:stä? – THL suosittelee HPV-rokotetta myös pojille

Alankomaat aikoo rokottaa myös pojat HPV-virusta vastaan – Samalla rokotusohjelman ikärajaa lasketaan