Ylen Mot on paljastanut mittavia puutteita nykyisin Mehiläisen omistuksessa olevan hämeenlinnalaisen Onnikoti Omenapuu -nimisen kehitysvammaisten asumispalveluyksikön toiminnasta.

Ylen tietojen mukaan yksikössä on ilmennyt esimerkiksi asiakkaana olleen alaikäisen pojan pahoinpitelyä ja ilmastointiteipillä tuoliin teippaamista.

Ylen haastattelemat yksikön työntekijät kertovat, että yksikössä paikat ehdittiin ”siivota” ennen tarkastajien saapumista, ja tarkastukset olivat ennalta sovittuja.

”Käskettiin viedä asukkaita ulos.”

Yksi haastateltava kertoo Ylelle, että sidotuksi tulleen pojan huonetta paranneltiin valvojien käyntiä varten.

”Esimies käski meidät laittamaan hetkellisesti seinälle pehmusteet, että se näyttäisi turvallisemmalta paikalta. Se oli pieni vaahtomuovin palanen.”

Lisäksi eräs haastatelluista kertoo esimiehen huutaneen sen jälkeen, kun jotkut olivat ilmoittaneet epäkohdista valvojille.

”Esimies huusi, että kuka tämmösiä on menny tekemään. Se on ollut typerää ja tietää vain lisää töitä teille. Että teidän pitää itse tehdä vastine näille [valvojille].”

Ylen haastattelemat henkilöt eivät esiinny jutussa nimillään, koska he pelkäävät seurauksia joko työelämässä tai läheiselleen.

Ylen mukaan yksikön johtaja ilmoitti huhtikuussa 2017 aluehallintovirastolle, että asukas on sidottu lepositeisiin päivälevon ajan ja öisin. Kahdeksan kuukauden jälkeen aluehallintovirasto pyysi asiasta lisäselvitystä. Sitä ei toimitettu. Avi päätti olla tekemättä mitään.

Ylen haastatteleman Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Maija Gartmanin mukaan ilmoitus siteiden käytöstä ei antanut erityistä aihetta tarkastukseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti

Nyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tehneensä perjantaina 5.11.2021 tarkastuskäynnin Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n Onnikoti Omenapuuhun.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo saaneensa yksikön toiminnasta vuonna 2021 useita ilmoituksia epäkohdista. Virasto kertoo puuttuneensa niihin lain mukaisten valtuuksiensa puitteissa.

”Valvonta käynnistetään tilanteissa, joissa tietoomme tulee epäilys esimerkiksi vakavista, toistuvista tai pitkäkestoisista lainvastaisista toimista. Jokainen tapaus arvioidaan erikseen”, sanoo sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

”Valvonnan perusteella voimme määrätä toimijalle erilaisia seuraamuksia, jopa määrätä yksikön toiminnan keskeytettäväksi erittäin vakavissa tapauksissa. Valvonta sisältää myös ohjausta, jonka mukaisesti toimijan tulee korjata toimintaansa.”

Omenapuun toimintaa ei ole keskeytetty.

Valvonta käynnistettiin uudelleen

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n, entisen Hämeen Tukikoti Oy:n, Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Tämä valvontaprosessi päättyi kesällä 2020. Sen aikana valvonnassa ollut asia yksikössä korjaantui viraston mukaan lain mukaiseksi.

”Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021. Osana käynnissä olevaa valvontaa teimme perjantaina 5.11. ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin yksikköön”, kertoo Väkeväinen.

”Koska valvonta-asia on kesken, emme voi antaa tässä vaiheessa tarkempia tietoja asiasta. Valvonta kuitenkin jatkuu intensiivisesti kiinteässä yhteistyössä Valviran ja muiden toimijoiden kanssa.”

Ylen julkistamien tietojen jälkeen Valvira tiedotti siirtäneensä asian toimivaltaiselle Etelä-Suomen aluehallintovirastolle heti, kun varmistui, missä yksikössä MOT-ohjelmassa kerrotut lainvastaiset teot olivat tapahtuneet.

”On tärkeää, että asiakas- ja potilasturvallisuuden vaaratilanteet tulevat valvontaviranomaisten tietoon. Palvelujen käyttäjillä, heidän läheisillään ja medialla onkin tärkeä rooli asiakas- ja potilasturvallisuusriskien esille nostamisessa”, Valvira tiedotti.