Lääkärikeskus ja kirurginen sairaala Helsinki Hospital on aloittanut taidetukiprojektiin tukeakseen koronan takia ahdinkoon joutuneita nuoria taiteilijoita. Valtakunnalliseen HELENE20-projektiin on nyt valittu mukaan kuusi taiteilijaa 114 hakijan joukosta.

– Taistelemme varjoja vastaan valolla, kuten lapsena loukkaantunut ja koko elämänsä kivuista kärsinyt Helene Schjerfbeck teki. Jos Helene eläisi ajassamme, pystyisimme auttamaan, kertoo Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Meeri Muikku tiedotteessa.

– Aikamme taiteilijoiden kivut ovat kuitenkin muualla koronaviruksen viedessä heidän työmahdollisuutensa. Siksi aloitimme tämän projektin yhdessä Villa Gyllenbergin kanssa. Kaikki taideprojektit eivät saa peruuntua, sillä poikkeuksellinen aika poikii varmasti uusia mestariteoksia, hän jatkaa.

Taiteilijat Elli Maanpää, Emilio Mäkipää, Janne Jääskeläinen, Aura Latva-Somppi, Marika Schulze ja Alma Peltola tekevät kesän aikana yhden tai useamman teoksen, jotka projektin järjestäjä Helsinki Hospital sitoutuu ostamaan kesän lopuksi kultakin 2000 eurolla.

Mukaan valitut taiteilijat ovat 18–34 -vuotiaita, ja he edustavat eri taiteenaloja monipuolisesti graffiteista klassiseen öljyvärimaalaukseen, keramiikasta kolmiulotteiseen tekemiseen. Heiltä kaikilta on kesän ajalta peruuntuneet muut taideprojektit.

Yhteistyössä projektissa on Villa Gyllenberg, jonka kokoelmissa Helene Schjerfbeckin teoksia on tällä hetkellä 39 kappaletta.

– Helsinki Hospital tekee tässä tilanteessa sen minkä voi: jatkamme tärkeää työtämme ihmisten fyysisten kipujen ja kärsimyksen poistajana mutta haluamme tukea myös yhteiskunnallisesti merkittävää yhteisöä. Päivittäisessä työssämme näemme sen, mikä merkitys ja voimavara taide on ihmisille vaikeidenkin aikojen keskellä, Muikku sanoo.