Psoriasisliitossa on eletty pian kuukausi harmillisessa tilanteessa. Jäsenviestinnän kannalta tärkeä Facebook-sivu nimittäin suljettiin ystävänpäivänä.

– Olemme potilasjärjestö, jonka tehtävänä on välittää tietoa ja tarjota tukea. Nyt meiltä on yksi tärkeä kanava tukittu, Psoriasisliiton viestintäpäällikkö Susanna Kaaja kertoo.

Liitolla on jäseniä yhteensä runsaat 13 000. Facebookissa seuraajia on ollut noin 2500.

– Niistä jäsenistä, jotka ovat sosiaalisessa mediassa, valtaosa on nimenomaan Facebookissa. Viestiminen heille on nyt haasteellista.

Sivun sulkemisen taustalla on monivaiheinen tarina.

Sivun sulkemiseen johtaneet tapahtumat saivat ilmeisesti alkunsa viime syksynä Psori ei tartu -kampanjasta. Lokakuussa sivun kansikuvaksi ladattiin kampanjan mainoskuva, jossa näkyy uimari vedessä punainen uimapuku päällään.

Kampanjakuva. Psoriasisliiton Psori ei tartu -kampanjamateriaaleja suunnattiin etenkin uimahalleille. Psoriasisliitto

– Kampanjassa viestittiin, että psori ei tartu, vedessäkään. Kampanja oli suunnattu nimenomaan uimahalleille, Kaaja kertoo.

Vuodenvaihteen jälkeen kyseinen kuva joutui Facebookin hampaisiin. Facebook viestitti Psoriasisliitolle, että kansikuva rikkoo yhteisönormeja, koska se sisältää alastomuutta ja seksiä.

Viestiin pystyi jättämään eriävän mielipiteen, ja näin liitosta tehtiin. Pian yhteisöpalvelu tästä huolimatta ilmoitti, että sivu suljetaan. Näin myös tapahtui.

Viestittely Facebookin kanssa kuitenkin auttoi ja sivu saatiin jälleen auki, ja Facebook pahoitteli virhettään.

Pian liitto sai jälleen saman viestin yhteisönormien rikkomisesta. Kansikuvaksi ladattiin tässä vaiheessa toinen kuva, mutta parin päivän kuluttua sivu poistettiin kokonaan.

Sivuja ei ole olemassa missään.

– Sivuja ei ole olemassa missään. Vaikka lähetimme pyyntöjä, että Facebook tutkisi asian uudelleen, emme ole saaneet vastausta.

Viikko sivun sulkemisen jälkeen Psoriasiliitto kääntyi sosiaaliseen mediaan erikoistuneen yrityksen puoleen.

– Kartoitin, mitä voisimme tässä tilanteessa tehdä ja kuulin, että avuksi voisi olla yritys, jolla on suorat kontaktit Facebookiin.

Yhteistyökumppanikaan ei ole saanut asiaan vielä korjausta.

– Tuntuu ahdistavalta, koska emme tiedä, mitä enää voisimme tehdä.

Huhtikuun alussa on tulossa perinteinen Psoriviikko, jonka viestintään Facebook-sivun puuttuminen niin ikään suuresti vaikuttaa.

– Olemme jakaneet ahkerasti päivityksiä Facebook-sivuilla. Nyt emme pysty välittämään tietoa sillä laajuudella, mitä haluaisimme.