Olen kiertänyt FinnEM:n puheenjohtajan roolissa kaikki Suomen päivystykset sekä suuren osan ensihoitokeskuksia ja asemia, tutustuen toimintatapoihin ja akuuttihoidon ammattilaisiin. Olen myös päivystänyt aktiivisesti kymmenen vuoden ajan eri puolella Suomea.

Yksi asia on ihmetyttänyt minua jo pitkään. Miksi potilasprosesseihin ja työhön liittyvät käytännön ratkaisut pidetään omana tietona? Lähdetään suurella tohinalla rakentamaan aivan alusta saakka uutta toimivampaa kokonaisuutta joko triageen, ensihoidon konsultointiin, työvuorosuunnitteluun, ensiarvioon tai koulutuskalenteriin, täysin kuikuilematta toisiiin pöytiin. Ottamatta mallia, kysymättä referenssejä.

Ei tämä ole kilpailu, kuka keksii parhaimman ratkaisun ensimmäisenä, täysin ilman apuja, omassa poterossaan. Palkintona voi kahden vuoden välein mennä kansallisessa konferenssissa tai seminaarissa esitelmöimään MEILLÄ kehitetystä hienosta ilmoittautumissysteemistä, huomatakseen että täysin samaa ovat rakentaneet vastaavat yksiköt ympäri Suomen. Omissa poteroissaan. ”No kyllähän me nyt tätä omaa systeemiä käytetään, kun se on kerran meille varta vasten kehitetty, miten se muiden menetelmä voisikaan toimia meillä.”

Aika, jolloin kehitetyistä toimintatavoista kerrotaan kerran vuodessa kutsuttuna kansallisessa konferenssissa, on ohi. Meillä on lukematon määrä mahdollisuuksia jakaa tietoa reaaliajassa klinikoiden kesken, sairaanhoitopiirien rajojen ulkopuolelle, jopa Erva-alueiden ulkopuolelle. Herranjestas.

Siinä missä haluamme jatkuvasti kehittää potilasprosesseja meidän tulisi kehittää myös tiedon jakamista ja vastaanottamista, toisiltamme oppimista.

FinnEM haluaa kannustaa itse kehitettyjen hyväksikoettujen toimintatapojen julkaisua kaikille avoimesti. Olemme lanseeranneet toimintatapatietokannan, jonka nimi on tyyliimme sopien ”Näin meillä on aina tehty”. Haastamme klinikat, ensihoitokeskukset ja sairaanhoitopiiriit ottamaan rohkeasti oppia toisiltaan.

Digitalisaatio, info-taulut, pilotointi, etä-yhteys, vitaalien kirjaus, resurssit, puheentunnistus, videokonsultointi, budjetointi, ensiarvio, Esko, LifeCare, Apotti.

Myös meillä on haku päällä. Tositarkoituksella. Tarvitsemme tietokannan rakentamiseen kansallisen kumppanin, joka luottaa siihen, että yhteisestä tietokannasta, josta löytyvät käytössä olevien toimintatapojen lisäksi referenssilista mahdollisia lisäkysymyksiä varten, hyötyvät kaikki.

Tarvitsemme tietokannan rakentamiseen kansallisen kumppanin.

Eeva Tuunainen

Kirjoittaja on akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri ja FinnEM Ry:n perustaja ja puheenjohtaja.