Koronaviruksen leviäminen rakennustyömailla on herättänyt Suomessa huolta. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoi helmikuussa Talouselämän haastattelussa, että työmaille on syntynyt koronavirusta vähättelevä alakulttuuri, johon eivät pure viranomaisten suositukset eivätkä pääurakoitsijan toiveet.

Nyt rakennusyhtiö YIT kertoo alkaneensa testata työntekijöitä työmailla koronavirustartuntojen varalta. YIT hyödyntää koronakoiria tunnistetuilla riskityömailla, joille on tyypillistä suuri koko tai monimuotoisuus, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Koronakoirat merkitsivät positiivisia näytteitä työmaalla Helsingissä torstaina 18. maaliskuuta. Koska koronakoirien avulla tehty seulonta ei korvaa laboratoriotestejä, YIT rakensi pikavauhdilla Mehiläisen kanssa liikkuvan joukkotestauspisteen työmaan yhteyteen varmistaakseen tartuntatilanteen PCR-testeillä.

Testaus vahvisti koirien löydökset oireettomista taudinkantajista. Työmaa on suljettu ainakin loppuviikon ajaksi.

– Mobiilitestauksen pilotointi työmaalla on luontevaa jatkoa YIT:n koronakoirakokeilulle. Koirat saavat työmaalta käytetyt anonyymit maskit nuuhkittaviksi, ja jos näissä on positiivisia löydöksiä, on jatkotoimiin mielestämme perusteltua viipymättä ryhtyä. Haluamme yhdessä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa ehkäistä covid-19 tartuntoja ja turvata yhteisellä työmaalla työskentelevien terveyttä ja turvallisuutta, YIT:n henkilöstöjohtaja Pii Raulo sanoo tiedotteessa.

Mobiilitestausyksikkö saapui työmaalle maanantaina. Liikkuvaan testausyksikköön kuuluu testausauto sekä teltta, jossa neljä näytteenottajaa ottaa koronatestejä. Testitulokset Mehiläinen lupaa noin kuudessa tunnissa.

– Koronapandemian hallinnan kannalta tärkeissä kohteissa on olennaista varmistaa sujuva ja ripeä testaaminen. Teemme sovitulla aikataululla nopeasti näytteenotot suoraan työmaalla ja tulokset tulevat viiveettä. Teemme positiivisiin näytteisiin myös varianttianalyysin, joten myös mahdolliset uudet virusmuunnokset pystytään tunnistamaan nopeasti, Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf sanoo tiedotteessa.

Kokeilun tavoitteena oli myös rakentaa isoille työmaille sopiva testausmalli, joka tavoittaa eri työnantajien palveluksessa olevat henkilöt muutamassa tunnissa. Tavoitteena on, että yhden testin ottamiseen menee ilmoittautumisineen noin kolme ja puoli minuuttia.

Henkilöstöjohtaja Raulo toivoo tiivistä yhteistyötä ja nopeaa, käytännönläheistä otetta kaikkien toimijoiden kesken.

– Haluamme auttaa taudin taltuttamisessa ja jaamme mielellämme kokemuksia niin koirista kuin tästä ennaltaehkäisevästä mobiilitestauksesta viranomaisten, muiden rakennusyhtiöiden ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden kanssa. Toivon, että näistä kokemuksista olisi hyötyä myös esimerkiksi mahdollisten rokotusten organisoimisessa, hän sanoo.

Lue myös: