Yhdysvalloissa Floridan ja Texasin osavaltiot ilmoittivat keskiviikkona, että niissä molemmissa kirjattiin yli 5000 uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Luvut ovat korkeimpia yhden vuorokauden aikana Floridassa ja Texasissa havaittuja koronaepidemian ajalta.

Kaliforniassa puolestaan todettiin yli 7000 tartuntaa, mikä vastaa aiempaa, edellisen päivän ennätyslukemaa.

Erityisesti Texasissa pelätään, että osavaltion suurten kaupunkien kuten Houstonin ja Dallasin tartuntaluvut voivat yltyä hyvin korkeiksi, jopa pandemian tämänhetkisen keskuksen Brasilian tasolle.

– Määrät nousevat hyvin nopeasti suurilla kaupunkialueilla ja jotkut mallinnukset ovat lähellä apokalyptista, sanoo Baylorin lääketieteellisen korkeakoulun dekaani, tohtori Peter Hotez CNN:lle.

Nykykehityksellä tartuntamäärät nelinkertaistuvat pikaisesti, joten osavaltion tulee puuttua tilanteeseen nopeasti.

– Tämä on todella huolestuttavaa, Hotez sanoo varoittaen terveydenhuollon kapasiteetin ylikuormittumisesta.

BBC:n mukaan Yhdysvalloissa todettiin kaikkiaan yli 36 000 uutta tartuntaa keskiviikkona, mikä on uusi ennätysluku yhden vuorokauden aikana. Samaan aikaan moni osavaltio on purkamassa yhteiskunnan rajoituksia ja siirtymässä normaalimpaan elämään. Epidemian painepiste on siirtynyt New Yorkista ja New Jerseystä eteläisempiin osavaltioihin.

Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on surmannut Yhdysvalloissa ainakin 121 000 ihmistä. Tartuntoja maassa on todettu lähes 2,4 miljoonaa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.