Yhdysvalloissa raportoitiin yksin maanantaina yli miljoona uutta koronavirustartuntaa, kertovat USA Today ja Bloomberg.

Bloombergin mukaan kyse on päiväkohtaisesta maailmanennätyksestä raportoitujen tapausten määrässä.

Myös aiempi raportoitujen tartuntojen ennätyspiikki on Yhdysvalloista: viime viikon torstaina maassa todettiin yhden päivän aikana noin 590 000 tartuntaa.

Molempien medioiden tiedot pohjautuvat John Hopkinsin yliopiston dataan. On mahdollista, että datan päivittymisessä on ollut viivettä juhlapyhien vuoksi, minkä vuoksi maanantain luku on niin suuri.

On silti oletettavaa, että yksittäisten päivien tartuntamäärät ovat Yhdysvalloissa vielä näitäkin lukuja suuremmat, sillä moni amerikkalainen käyttää kotitestejä, eivätkä kaikki tautitapaukset siksi päädy välttämättä terveysviranomaisten tietoon.

Tartunnoista ei ole ainakaan vielä seurannut vakavan taudin tai kuolemien suurta aaltoa, mutta Bloombergin mukaan valtavat tautimäärät näkyvät esimerkiksi lentojen peruuntumisina, koulujen sulkeutumisina ja sairaaloiden ylikuormittumisena, kun tartunnan saaneet joutuvat jäämään koteihinsa.

Yhdysvaltain tartuntatautiviranomaiset ovat aiemmin lyhentäneet oireettomien koronainfektion saaneiden karanteenia viiteen päivään. Nyt ohjeistukseen saattaa tulla lisäyksenä se, että näiden tulisi saada negatiivinen testitulos ennen karanteenin päättymistä.