Koronarokotusten kolmatta annosta, niin sanottua buusteria, vastaan on nousemassa vastustusta. Tiedelehti The Lancet julkaisi maanantaina artikkelin, jossa buusterin käyttöönottoa toppuutellaan.

Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto NIAD:n johtaja ja presidentti Joe Bidenin lääketieteellinen neuvonantaja Anthony Fauci keskustelivat maanantaina mRNA-rokotteita valmistavan Pfizerin kanssa. Keskustelun jälkeen Fauci ilmoitti Stat News -lehden mukaan, että päätöstä buusteriannoksesta ei ole tulossa vähään aikaan – ja jos joku muuta luulee, niin mopo on karannut käsistä.

Pfizerin mielestä käytössä oleva tutkimustieto puoltaa kolmatta rokotusta. Moderna on jo kehittämässä erityisesti deltavarianttia varten räätälöityä buusteriannosta.

The Lancetin artikkelin mukaan tieteellistä näyttöä kolmannen piikin hyödyistä ei vielä ole riittävästi. Lisäksi buusteriannokseen voi liittyä kohonnut haittavaikutusten riski.

Kirjoittajat muistuttavat, että rokotteet ovat hyvin tehokkaita. Käytettävissä olevilla rokotteilla saataisiin selvästi enemmän terveyshyötyä, mikäli ne kohdennettaisiin esimerkiksi köyhien maiden riskiryhmille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Tämä nopeuttaisi pandemian sammumista. Pandemian jälkeen maailmaa ravisuttava sairaus muuttuisi rajatummiksi epidemioiksi.

Kirjoittajien mielestä rokotetta voitaisiin rikkaissa maissa antaa henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on selvästi heikompi kuin muualla väestöllä ja joille korona on erityisen vaarallinen, kuten syöpälääkityksessä olevat henkilöt.

Kaksi artikkelin kirjoittajista, Marion Gruber ja Phil Krause ovat Yhdysvaltojen lääkeviraston, FDA:n rokoteosaston johtajia. Heillä oli keskeinen rooli koronarokotteiden arvioinnissa. Molemmat jättävät tänä syksynä virkansa. New York Timesin mukaan yhtenä syynä on syynä on Joe Bidenin ajama kolmas rokote aikuisille.

Gruberin ja Krausen näkemykset ovat suorassa ristiriidassa Bidenin hallinnon esittämien toiveiden kanssa. Hallinto on toivonut buusterirokotusten nopeaa aloittamista.

Lue seuraavaksi: