Samaan aikaan kun presidentti Donald Trump ajaa voimakkaasti yhteiskunnan avaamista, kirjataan Yhdysvalloissa jatkuvasti uusia ennätyksiä koronatartuntojen päivittäisissä määrissä.

Keskiviikkona uusia tartuntoja kirjattiin yli 59 000 kappaletta, sanomalehti New York Times kertoo. Aiempi ennätys oli viime perjantain yli 56 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Kaikkiaan Yhdysvalloissa on todettu yli kolme miljoonaa koronatapausta.

Presidentti Donald Trump haluaa kaikesta huolimatta talouden käyntiin ja on nyt käynyt entistä avoimemmin kiistelyyn Yhdysvaltain terveysviranomaisten kanssa. Tiistaina Trump kiisti Yhdysvaltain tartuntatauti- ja allergiaviraston johtajan Anthony Faucin näkemyksen siitä, että epidemian ensimmäinen aalto on yhä käynnissä ja yltymässä USA:ssa.

– Mielestäni olemme hyvässä paikassa. Olen eri mieltä hänen kanssaan, Trump sanoi CNN:n mukaan tiistaina.

Trump arvosteli Faucin ja muiden viranomaisten mielenmuutosta esimerkiksi kasvosuoja-asiassa ja antoi ymmärtää, että hänen on parempi luottaa vaistoihinsa kuin asiantuntijoihin. CNN:n mukaan viranomaisten päätöstä olla alkuun suosittelematta kasvomaskeja tosin selittää osaltaan epidemian alkuvaiheen pula maskeista.

Trumpin leirissä Yhdysvaltain tautiviraston (CDC) epäonnistumista epidemian alkuvaiheen testaamisessa pidetään kriittisenä epäonnistumisena epidemian hoidossa, CNN kertoo.

Trump haukkui keskiviikkona CDC:n ohjeistuksen koulujen avautumisen varotoimista. Varapresidentti Mike Pence ilmoitti pian, että virastolta onkin tulossa uudet ohjeet.

– Kuten presidentti sanoi, emme halua ohjeistuksen olevan liian tiukka, Pence selitti New York Timesin mukaan.

Presidentinhallinnon mukaan alkuperäiset ohjeet olisivat voineet estää joitakin kouluja avautumasta. Presidentti Trump uhkasi katkaista liittovaltion tuet kouluilta, jotka eivät avaisi toimintaansa normaaliin tapaan.

Yhdysvaltain korkein koronaviranomainen Anthony Fauci ei ole epäröinyt arvostella maan hallinnon poliittisia päätöksiä. Al Drago