Yhdysvallat on ostanut viruslääke remdesiviirin heinäkuun koko tuotannon ja 90 prosenttia elokuun ja syyskuun tuotannosta.

– Haluamme varmistaa, että jokainen remdesiviiriä tarvitseva amerikkalainen potilas myös saa sitä. Presidentti Trumpin hallinto tekee kaikkensa oppiakseen ihmishenkiä pelastavista hoitomuodoista ja varmistaakseen niiden saatavuuden amerikkalaisille, Yhdysvaltojen terveysministeri Alex Azar sanoi sanomalehti The Guardianin mukaan.

Lääkkeen valmistaja Gilead kertoi maanantaina yhden remdesiviiriannoksen maksavan 390 dollaria. Kuuden annoksen kuurin hinnaksi tulee näin ollen 2 340 dollaria.

Nyt tehdyllä sopimuksella Yhdysvallat ostaa yli 500 000 lääkeannosta.

Gileadin osake kallistui eilen 3,2 prosenttia New Yorkin pörssissä.

BBC:llä puhuneen Oxfordin yliopiston tartuntatautien ja globaalin terveydenhuollon professorin Peter Horbyn mukaan ostopäätös on ongelmallinen muiden maiden remdesiviirisaatavuuden kannalta.

– Päätös herättää kaksi kysymystä: mikä on oikeudenmukainen hinta lääkkeelle ja mitä tarkoittaa oikeudenmukainen pääsy hoidon piiriin.

Horby muistutti, että lääkettä oli testausvaiheessa käytetty myös monissa muissa maissa.

Remdesiviiri on alunperin ebolan hoitoon kehitetty suonensisäinen viruslääke. Se osoittautui tehottomaksi ebolan hoidossa, mutta remdesiviirin käyttö on edistänyt vakavasti covid19-tautiin sairastuneiden toipumista.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet Yhdysvalloissa uuteen nousuun kesäkuussa. Tartunnat ovat lisääntyneet tällä ja viime viikolla nopeimmin koko pandemian aikana.

– Meillä on nyt 40 000 uutta tartuntaa päivässä. En olisi yllättynyt, jos lukema nousee 100 000 tartuntaan päivässä, mikäli tilanne ei muutu, joten olen hyvin huolissani, Yhdysvaltojen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci sanoi CNN:lle.

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä yli 2,5 miljoonaa vahvistettua koronavirustapausta. Maailmanlaajuisesti koronavirustartunnat ylittivät 10 miljoonan rajan viikonloppuna.