Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA hyväksyi maanantaina Pfizerin-Biontechin koronarokotteen hätäkäyttöoikeuden ikäryhmässä 12–15-vuotiaat.

– Tämä päätös mahdollistaa nuorison suojelemisen covid-19-infektiolta ja vie meitä kohti normaalielämän paluuta, FDA:n edustaja Janet Woodcock sanoi FirstWord Pharma -tietotoimiston mukaan.

– Vanhemmat ja huoltajat voivat olla rauhallisin mielin, sillä voitte olla varma, että FDA tutustui ennen päätöstä perin pohjin olemassa olevaan dataan, kuten olemme tehneet aina ennen koronarokotteiden hätäkäyttöoikeuden myöntämistä, hän sanoi.

Viime viikolla Kanada teki samanlaisen päätöksen, ensimmäisenä maana.

Pfizerin ja Biontechin faasi 3 tutkimusten mukaan koronarokote oli ikäluokassa 12–15-vuotiaat turvallinen ja sataprosenttisen tehokas suoja koronainfektiota vastaan. Tutkimuksen aikana ilmeni 18 koronatartuntaa, ja kaikki sairastuneet kuuluivat valerokotetta saaneiden ryhmään.

Rokotteesta saadut sivuvaikutukset olivat samaa luokkaa kuin 16–25-vuotiailla.

Jos keskiviikkona kokoontuva terveysviranomainen CDC (The US Centers for Disease Control and Prevention) hyväksyy odotetusti FDA:n myöntämän hätäkäyttöoikeuden laajentamisen, niin nuorison koronarokottaminen saattaa Yhdysvalloissa alkaa jo tällä viikolla.

Euroopan unionissa asia on myös vireillä eli Pfizer-Biontech laittoi viime viikolla vetämään hakemuksen hätäkäyttöoikeuden myöntämiseksi 12–15-vuotiaiden koronarokottamiselle.

Yhtiöllä on jo käynnissä kliininen koe vielä nuorempien koronarokottamisesta eli alle 12-vuotiaiden osalta tuloksia on tiedossa vuoden jälkipuoliskolla.