Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) asiakasmäärät tuplaantuvat muutaman vuoden päästä, kun myös ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät palveluiden piiriin.

Hallituksen esitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevaksi laiksi on tänään hyväksytty eduskunnassa.

— Tämä on hyvä uutinen. Koko Suomen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että opiskelijoiden terveydestä pidetään hyvää huolta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimitusjohtaja Katariina Poskiparta kommentoi tiedotteessa.

Uusi laki tulee voimaan 1.1.2021. YTHS:ssä valmistautuminen kaksinkertaisen asiakasmäärän palvelemiseen käynnistyy välittömästi.

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevan lain tavoitteena on turvata hyvin toimivat yhdenvertaiset opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Tämä on myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtotähti, kun palvelumallia ja toimipaikkaverkostoa rakennetaan.

YTHS:n toimipaikkaverkosto tulee pohjautumaan oppilaitosten opiskelijamääriin.

– Mitään varmaa toimipaikkojen määrästä, koosta tai sijainnista ei vielä tässä vaiheessa voida sanoa. Ammattikorkeakouluverkoston uusi sopimuskausi alkaa vuonna 2020 ja se voi tuoda vielä mukanaan muutoksia.

Nyt hyväksytty laki vastaa Poskiparran arvion mukaan pääosin nuorten aikuisten palveluntarvetta eikä palveluihin ole laajentumisen myötä tulossa merkittäviä muutoksia. YTHS tarjoaa jatkossakin perusterveydenhuollon tasoiset opiskeluterveyden palvelut.

Tärkeää on YTHS:ään kertynyt ymmärrys ja erityisosaaminen nuorten aikuisten ikävaiheeseen liittyvistä kehityksellisistä piirteistä ja niiden vaikutuksista opiskelijoiden hyvinvointiin sekä terveyspalvelujen käyttöön.

— Periaatteessa ammattikorkeakouluissa opiskelevat ovat palveluiden käyttäjinä samanlaisia nuoria aikuisia kuin nykyisetkin asiakkaamme. On kuitenkin vaikea arvioida, onko olemassa patoutunutta palveluntarvetta joissain tietyissä palveluissa tai esimerkiksi siksi, että kaikki eivät ole löytäneet kuntien palveluiden piiriin, Poskiparta arvioi.