Koronarokotepatenttien tilapäinen purkaminen ei ole yksinään riittävä keino koronapandemian vastaisessa taistelussa.

Maailman kauppajärjestön WTO:n puheenjohtajan Ngozi Okonjo-Iwealan mukaan rokotekattavuuden lisäämiseksi tarvitaan myös rokotetuotannon lisäämistä ja vientikieltojen purkamista.

Okonjo-Iweala oli torstaina puhumassa Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnassa.

Tiettävästi yli puolet Euroopan unionin alueella valmistetuista koronarokotteista on viety unionin ulkopuolelle. Yhdysvalloissa puolestaan on vientikielto rokotteille ja rokotteiden raaka-aineille. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on syyttänyt USA:ta rokotenationalismista.

Europarlamentaarikot kysyivät Okonjo-Iwealalta, mitkä ovat parhaat keinot vauhdittaa tasavertaista pääsyä rokotuksiin.

Okonjo-Iwealan mukaan rokotteiden kansainvälisiä hankintaketjuja pitäisi vahvistaa. Heikon rokotekapasiteetin maita voisi tukea viemällä niihin rokotetuotannossa tarvittavaa teknologiaa ja asiantuntemusta. Koronarokotteiden valmistaminen on monimutkainen prosessi.

– Rokotepatenttien purkaminen on kuuma aihe, johon en voi ottaa kantaa. Tarvitsemme lisää joustavuutta kehittyville maille, mutta samaan aikaan meidän täytyy suojella tutkimusta ja tuotekehitystä, Okonjo-Iweala totesi.

Ngozi Okonjo-Iweala on nigerialainen taloustieteilijä ja poliitikko. Hänet valittiin helmikuussa WTO:n puheenjohtajaksi. Hän aloitti tehtävässä maaliskuussa.

Patenttien purkamisesta päättää WTO:n TRIPS-neuvosto. Intia ja Etelä-Afrikka toivat asian WTO:n pöydälle joulukuussa. Joukko länsimaita torjui ehdotuksen maaliskuussa, mutta neuvottelut jatkuvat yhä.

Patenttien tilapäinen purkaminen vaatisi WTO:n kaikkien 164 jäsenmaan yksimielisyyden. BBC:n tietojen mukaan aloitteen takana on nyt noin sata jäsenmaata.

Euroopan parlamentti keskusteli keskiviikkona patenttien purkamisesta. Asia jakaa meppien mielipiteitä.

Euroopan parlamentti äänestää koronapatenttipäätöslauselmasta kesäkuun täysistunnossaan eli 7.–10.6. välisenä aikana.

Valiokunnan kokoukseen osallistunut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) kiitteli Twitterissä Okonjo-Iwealaa hyvästä keskustelusta.

Lue myös: