Useat Euroopan maat pohtivat nyt toden teolla uusia kovia koronarajoituksia. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime viikolla, että Euroopan koronatilanne on erittäin vakava.

– Viikoittaiset tartuntaluvut ovat nyt ohittaneet ne, joita raportoitiin pandemian ensimmäisessä piikissä maaliskuussa. Yli puolessa Euroopan maita on viime viikkoina raportoitu yli 10 prosentin kasvua tartunnoissa. Vaikka osa luvuista selittyy lisääntyneellä testaamisella, ne ovat hälytysmerkki viruksen leviämisestä, WHO:n aluejohtaja Hans Kluge sanoi tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Erityisen vakava tilanne on Ranskassa, jossa perjantaina kerrottiin yli 13 000 uudesta tartunnasta. BBC:n mukaan ainakin Marseillen ja Nizzan kaupungit ovat jo asettaneet rajoitustoimia.

Britanniassa suuri osa Pohjois-Englannista määrättiin lähes lockdowniin, kun uusia tartuntoja raportoitiin perjantaina 4 322. Rajoitukset koskevat 13,5 miljoonaa brittiä. Pääministeri Boris Johnson harkitsee BBC:n mukaan rajoitusten laajentamista koko maahan.

Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan tartunnat leviävät kaupungissa huolestuttavaa vauhtia.

– Harkitsemme rajoitusten käyttöön ottamista. Olen sitä mieltä, että nyt ei ole syytä odottaa, kuten teimme kuusi kuukautta sitten.

Espanjan pääkaupunki Madrid ottaa maanantaina käyttöön rajoitukset, jotka koskevat 850 000 ihmistä. Rajoitusalueen asukkaat saavat poistua alueelta vain töihin, kouluun tai lääkäriin.

Pohjoismaista Tanska kiristi rajoituksiaan perjantaina. Baltian maista Viro kielsi alkoholin anniskelun puolenyön ja aamukymmenen välillä.