WHO teki kenties eräänlaisen ennätyksen viime perjantaina käynnistäessään tutkimuksen neljästä lupaavimmasta lääkkeestä, joista toivotaan hoitoa maailmalla riehuvaan koronavirukseen.

Solidarity -nimellä kulkeva kansainvälinen, hyvin laaja potilailla tehtävä tutkimus sai alkunsa kahdessa viikossa idean keksimisen jälkeen.

– Teemme tämän ennätysajassa, Ana Maria Henao Restrepo WHO:sta sanoo Science-lehdessä.

Oletus on, että tutkimuksen dokumentointi ja tietojärjestelmät ovat käyttökunnossa jo tällä viikolla.

Tutkimukseen on ilmoittautunut jo nyt mukaan muun muassa Argentiina, Iran, Etelä-Afrikka, Ranska, Espanja, Iso-Britannia, Saksa, Alankomaat, Luxemburg ja Ruotsi. Lisää sairaaloita eri maista voi liittyä mukaan pitkin matkaa.

Tutkimus on randomoitu, mutta olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi sitä ei ole normaaliin tapaan kaksois-sokkoutettu. Idea on yksinkertainen, jotta se rasittaisi mahdollisimman vähän sairaaloiden ylikuormitettua henkilökuntaa.

Lääkärit lähettävät WHO:n nettisivuille tiedon koronatartunnan saaneista potilaistaan, jotka ovat antaneet suostumuksen tutkimukseen osallistumiselle. Heistä kerrotaan perustiedot, kuten muut sairaudet, esimerkiksi diabetes tai HIV.

WHO arpoo osalle potilaista jotakin neljästä kokeellisesta lääkkeestä, ja muut saavat vain sairaalan tarjoaman normaalin covid-19-hoidon.

Lopuksi lääkärit lähettävät tiedon potilaan parantumisesta tai kuolemasta sekä sairaalahoidon keston ja tarvitsiko potilas sairauden aikana lisähappea tai hengityslaitetta.

– Siinä kaikki, Henao Restrepo sanoo.

Halutessaan sairaalat voivat lähettää tietoja myös esimerkiksi veren viruspitoisuuden mittauksistaan tai keuhkokuvistaan.

Solidarity-tutkimukseen tulee osallistumaan tuhansia potilaita, yksin Euroopasta ainakin 3 200 potilasta.

Tutkimuksen lääkkeitä on neljä. Yksi niistä on Ebolan hoitoon kehitetty, mutta siihen tehottomaksi havaittu remdesivir, jolla on kuitenkin eläinkokeissa arvioitu olevan merkitystä Sarsin ja Mersin hoidossa.

Toinen on jo vuodesta 2000 HIV-lääkkeenä käytetty ritonavir-lopinavir-yhdistelmä, kauppanimeltään Kaletra. Se on osoittanut tehoa Mers-viruksen aiheuttamissa infektioissa silkkiapinoilla.

Lisäksi lääketutkimuksessa käytetään malarialääke klorokiinia ja hydroklorokiinia, joskin niiden ottaminen mukaan tutkimukseen on herättänyt ristiriitaisia ajatuksia. Ranskan johdolla Euroopan maissa tehtävissä tutkimuksissa esimerkiksi ei klorokiinia testata.

Alun perin WHO:n tieteellinen paneeli aikoi jättää nämä kaksi lääkekandidaattia pois tutkimuksesta, mutta hämmentävästi vaikuttaa siltä, että paneeli muutti mieltään julkisuuden paineen vuoksi.

Science-lehden mukaan klorokiini ja hydroklorokiini otettiin lääkekokeeseen ne ”saivat monissa maissa merkittävää huomiota”. Nähtäväksi jää, mikä vaikutus on ollut sillä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kutsunut niitä ”game changereiksi”.

Näitä lääkkeitä on aiemmin testattu useilla viruksilla ilman mainittavia tuloksia ihmiskokeissa.

WHO on jo suunnittelemassa toistakin laaja lääketutkimusta. Se haluaisi testata samanlaisella tutkimusprotokollalla koronaviruksen estolääkettä, joka ehkä suojaisi terveydenhuollon henkilökuntaa koronavirustartunnalta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.