Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta odotettiin pitkin keskiviikkoiltapäivää ja iltaa päätöstä siitä, katsotaanko Kiinan Wuhanista alkunsa saanutta uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume kansainväliseksi kansanterveysuhkaksi.

Asiasta päättää asiantuntijapaneeli, jota kutsutaan Emergency Comitteeksi, karkeasti suomennettuna hätätilakomiteaksi. Keskiviikon kokoukseen osallistui Foreign Policy -lehden mukaan myös Kiina, joka on taudin ytimessä.

Päätöksen tekeminen terveysuhkajulistuksesta on osoittautunut ilmeisen monimutkaiseksi, sillä myöhään keskiviikkoiltana Reuters tiesi kertoa, että päätös on lykätty torstaille.

Kansainväliseksi kansanterveysuhkaksi julistaminen on yksi WHO:n instrumenteista, jonka avulla se pystyy suuntaamaan tavallista paremmin apua ja rahallista tukea haluamiinsa kohteisiin, kertoi THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön johtava asiantuntija Jussi Sane tiistaina Mediuutisille.

Lue Jussi Sanen koko haastattelu täältä.

Reutersin keskiviikkoisen tiedon mukaan vahvistettuja tartunnan saaneita oli yli 540 ja kuolleita 17.

Foreign Policy arvioi, että WHO:n päätöksellä on melko kiire, koska Kiinassa on alkamassa tärkeä uuden vuoden juhla, joka saa satoja miljoonia kiinalaisia matkustamaan muilta paikkakunnilta vierailulle perheidensä luo Kiinaan.

Tämä on luo otollisen olosuhteen taudin leviämiseen laajalti. Uuden koronaviruksen on jo todettu tarttuvan ihmisestä toiseen, mutta Jussi Sanen mukaan on vielä epäselvää, kuinka tehokaasti se tarttuu esimerkiksi julkisissa tiloissa.

Tartuntoja on tähän mennessä todettu Kiinan ulkopuolella ainakin Thaimaassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Taiwanilla ja Yhdysvalloissa. Kun Yhdysvaltojen Seattlessa varmistui maan ensimmäinen tartunta, pörssi sukelsi.

Koronavirus herättää laajalti pelkoja, koska se on sukua SARS virukselle, joka tappoi melkein 800 ihmistä vuosina 2002–2003.