Tavallisimpia pitkäaikaisoireita ovat esimerkiksi uupumus, hengitysvaikeudet, kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut, pahoinvointi, päänsärky sekä haju- ja makuaistin väliaikainen katoaminen. Myös muita neurologisia oireita tiedetään, mutta tähän mennessä taudin diagnostisia kriteereitä ei ole virallisesti vakiinnutettu.

Potilaat, joilla on todettu pitkittynyttä koronaa ovat myös kuvanneet tilanteita, joissa tauti ikään kuin aktivoituu uudelleen, usein pienestäkin fyysisestä rasituksesta. Mediuutiset kirjoitti pitkittyneen koronan oirekuvauksista jo heinäkuussa 2020.

WHO:n long covid -aiheisessa webinaarissa julkaistiin pitkittyneen koronan määritelmä tänään keskiviikkona. Sen mukaan pitkittynyt korona voidaan todeta henkilöillä, joilla on ollut todennäköinen tai vahvistettu SARS-cov-2-infektio, ja oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta, ja joita ei voida selittää vaihtoehtoisella diagnoosilla.

Yleisiä oireita ovat väsymys, hengenahdistus, kognitiivinen toimintahäiriö, mutta taudin kuvaan liittyy myös muita oireita, jotka vaikuttavat toimintakykyyn.

Oireet voivat ilmetä uudestaan akuutin covid-19-episodin jälkeen ja toipumisen jälkeen tai jatkua katkeamatta sairastumisen jälkeen. Oireet voivat myös vaihdella tai uusiutua ajan myötä.

WHO:n määritelmässä mainitaan myös, että lapsille voidaan soveltaa tulevaisuudessa erillistä määritelmää.

Lue seuraavaksi: