Koronarokotteista Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin kaltaisista adenovirusvektorirokotteista on toivottu koko maailman ”kansanrokotteita” niiden halvemman hinnan vuoksi. Nämä rokotteet eivät vaadi äärimmäisiä kylmäketjuja, kuten mRNA-tekniikkaan pohjautuvat Pfizerin ja Modernan rokotteet.
THL:n rokotusasiantuntija, ylilääkäri Hanna Nohynek katsoo, että ”olisi katastrofaalista”, jos Astra Zenecaan ja Johnson & Johnsonin rokotteisiin liitetyt verihyytymätapaukset viivästyttäisivät globaalia rokottamista.
Astra Zenecan rokotetta tuotetaan tällä hetkellä lisenssillä sekä Intiassa että Etelä-Koreassa koko maailman tarpeisiin.
– Tällä hetkellä noin kuusi prosenttia kaikista maailman ihmisistä on saanut ainakin yhden annoksen. Meillä on vielä pitkä juoksu edessä.
Nohynek ei kuitenkaan usko, että nyt havaitut verihyytymätapaukset vielä hidastavat rokottamista globaalisti.
– Kun haitta on niin harvinainen, ja vakavaa tautia on niin paljon, kokonaisarvio hyötyjen ja haittojen välillä ei juurikaan muutu.
– Varsinkaan maat, joilla ei ole muita rokotteita käytössä, eivät voi tehdä sellaisia päätöksiä kuten Norja ja Tanska ovat tehneet (keskeyttäneet Astra Zenecan käytön). Niillä on vaihtoehtoina Astra Zeneca tai ei mitään. Silloin ratkaisu useimman kohdalla tietysti on, että käytetään Astra Zenecaa.
Hän pohtii, että verihyytymätapaukset voivat liittyä myös eurooppalaisten valkoisten perimään. Esimerkiksi Intiassa, missä Astra Zenecan rokotetta on jaettu kymmeniä miljoonia annoksia, erityisiä verihyytymätapauksia, joihin liittyy verihiutaleiden vähyys, on löydetty alle 20 tapausta.
– Toki voidaan ajatella, että väkirikkaan maan haittaseurantajärjestelmät eivät ole niin äärimmilleen viritettyjä kuin meillä Euroopassa, Nohynek huomauttaa.
Lue myös: