RS-virustartuntojen (respiratory syncytial virus) määrä on lähtenyt viime viikkoina selvään kasvuun myös Päijät-Hämeessä, hyvinvointiyhtymä tiedottaa.

RS-virus leviää nyt voimakkaasti muuallakin Suomessa, esimerkiksi Husin alueella, koska koronarajoitusten myötä viime kevääksi odotettu epidemiapiikki jäi toteutumatta.

RS-virus on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, joka leviää pisara- ja kosketustartuntana käsien tai pintojen välityksellä. Hyvä käsihygienia ja isojen ihmisjoukkojen välttely ovat vauvaperheiden parhaita keinoja torjua tartunta.

RS-viruksen aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Isommilla lapsilla ja aikuisilla tartunta ilmenee yleensä tavallisena flunssana, mutta vauvoilla RS-virus voi johtaa keuhkojen pienten ilmatiehyiden tulehdukseen eli bronkioliittiin.

Kun pieniin keuhkoputkiin tulee runsaasti limakalvoturvotusta ja limaneritystä, häiriintyy kaasujenvaihto keuhkoissa. Tällöin pienen lapsen hengitystyö lisääntyy ja hän joutuu käyttämään apuhengityslihaksia. Tämä näkyy paljain silmin hengitysvaikeutena.

Bronkioliitin oireita ovat yskä, limaisuus ja hengitysvaikeus. Lisäksi syöminen hankaloituu usein. Vauvoilla RS-viruksen aiheuttama bronkioliitti johtaa usein sairaalahoitoon.

Infektioon ei ole olemassa lääkettä eli hoito on oireenmukaista. Hoidossa potilaan hengitystä tuetaan hengitystukilaitteella ja hänelle annetaan lisähappea, mutta ääritapauksessa voidaan tarvita hengityskonehoitoa.

Puolet RS-viruspotilaista sairastuu jälkitautina korvatulehdukseen.

RS-virus esiintyy Suomessa vuosittaisina epidemioina, ja joka toinen talvi epidemia on voimakkaampi. Suurin osa lapsista saa RS-virustartunnan ennen kahden vuoden ikää. Infektion voi saada useita kertoja, mutta taudin tuoman osittaisen vastustuskyvyn myötä myöhemmät infektiot ovat lievempioireisia.

Viime vuonna viruskausi jäi väliin koronapandemian takia. Suurimmalla osalla alle kaksivuotiaista ei ole vastustuskykyä RS-virusta kohtaan.

Lue seuraavaksi: