Koronaviruksen leviäminen maailmalla ja ensimmäisistä suomalaisista tautiepäilyistä ja vahvistetuista tartunnoista saadut raportit ovat herättäneet työpaikoilla monenlaisia kysymyksiä.

Saako työntekijä esimerkiksi olla poissa työpaikaltaan, jos hän joutuu ulkomailla karanteeniin? Entä voiko yritys lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään, jos sen liiketoiminta kärsii epidemian vuoksi?

Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin työoikeusjuristit, Outi Tähtinen ja Tomi Kemppainen, kertovat, että esimerkiksi karanteenista johtuva poissaolo on luvallista, muttei välttämättä palkallista.

– Jos työntekijä jää pois töistä esimerkiksi peruuntuneen lennon, karanteenimääräyksen tai muun epidemiaan liittyvän pakottavan syyn vuoksi, poissaolo on lähtökohtaisesti luvallinen, juristit toteavat.

– Siitä ei silloin koidu työntekijälle työoikeudellisia seurauksia.

Osa yrityksistä on joutunut harkitsemaan lomautuksia.

Palkkaa ei kuitenkaan makseta automaattisesti poissaoloajasta, vaikka sille olisi hyväksyttävä syy.

Työnantajalla ei ole lain mukaan velvollisuutta maksaa työntekijälle palkkaa poissaoloajalta, jos poissaolo johtuu viranomaisen määräämästä karanteenista tai eristyksestä, ellei työntekijä itse ole sairaana.

Jotkut työnantajat ovat kaikesta huolimatta maksaneet työmatkalla karanteeniin joutuneille työntekijöilleen palkkaa.

Jos Kela myöntää työntekijälle tartuntatautipäivärahaa karanteenin johdosta, päiväraha maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut työntekijälle palkkaa poissaolon ajalta. Tartuntatautipäivärahan suuruus vastaa täyttä ansionmenetystä, eikä päivärahan saaminen edellytä omavastuuaikaa.

Osa yrityksistä on joutunut harkitsemaan lomautuksia ja muita säästötoimia epidemian liiketoiminnalle aiheuttamien häiriöiden vuoksi.

Castrén & Snellmanin työoikeusjuristit huomauttavat, että epidemia ei kuitenkaan ole sellainen erityisen painava ja ennakoimaton syy, jonka johdosta yritys voisi ryhtyä toimenpiteisiin käymättä yhteistoimintaneuvotteluita.

– Yritysten onkin tärkeä muistaa käynnistää yhteistoimintaneuvottelut silloin, kun ne ryhtyvät suunnittelemaan toimenpiteitä, jotka voivat johtaa lomauttamisiin tai irtisanomisiin, juristit muistuttavat.

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.