Kiinalaiset tukijat julkaisivat eilen torstaina (7.5.) tiedesivusto JAMA Network Openissa tutkimuksen koronaviruksen löytymisestä infektion sairastaneiden miesten siemennesteestä.

Tutkimus toteutettiin Henanin maakunnan koronasairaalassa 26. tammikuuta ja 16. helmikuuta välisenä aikana hoidossa olevien miespotilaiden spermalla.

Tutkimus on varsin pieni. Siihen osallistui 38 miestä, joista 23 oli jo toipunut taudista ja 15 oli taudin akuutissa vaiheessa.

Koronavirusta löytyi kuuden tutkitun miehen spermasta. Heistä 4 oli taudin akuutissa vaiheessa ja kaksi kuului parantuneeksi katsottujen joukkoon.

Viruksen löytyminen siemennesteestä ei tarkoita, että sperman kautta voisi tartuttaa koronainfektiota eteenpäin. Ilmiö vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

On olemassa toinenkin tutkimus, jossa selvitettiin, löytyykö koronan sairastaneiden siemennesteestä virusta, kertoo Los Angeles Times.

Tässä Utahin yliopiston tutkimuksessa kohteena oli 34 kiinalaismiestä, joiden tartunnan toteamisesta oli kahdeksasta päivästä kolmeen kuukauteen.

Tutkimuksessa ei havaittu yhdenkään koehenkilön spermassa SARS-CoV-2-koronavirusta.

Tutkimusten taustalla on tietoisuus siitä, että jotkin muut virukset saattavat levitä myös seksuaalisen kanssakäymisen kautta. Näitä ovat Zika ja Ebola.

Ebolaa on löytynyt siemennesteestä jopa yhdeksän kuukautta paranemisen jälkeen.

Siemennesteessä on todettu kuitenkin paljon erilaisia viruksia, jotka eivät leviä yhdynnässä.