Helsingissä Laakson terveysasemalla alkaa kesän kuluessa kokeilu, jossa tutkitaan, voidaanko koronavirus tunnistaa potilaan uloshengityksestä.

Toimiessaan puhallustesti saattaa olla maailman nopein ja todennäköisesti myös edullisin koronavirustesti. Testitulos saadaan kahdessa minuutissa ja yksi testaus maksaa kaksi euroa.

Uloshengitysilmasta tehtävä testi koronavirustartunnan toteamiseksi mittaa tutkittavan asiakkaan uloshengitystä 30 sekunnin ajan. Asiakas puhaltaa analysaattoriin tänä aikana 2–4 kertaa.

Analysaattorin nanosensorit mittaavat ja havainnoivat hengitysilmasta lyhytaikaisia orgaanisia yhdisteitä (Volatile Organic Compounds), jotka ovat ihmisen aineenvaihdunnan synnyttämiä biomarkkereita. Eri sairauksien synnyttämien biomarkkerien tunnistaminen on avain hengitysilman analysointiin.

Analysaattori kommunikoi pilvessä olevan koneoppivan tekoälypohjaisen diagnoosialgoritmin kanssa ja algoritmi palauttaa tiedon diagnoosista. Yhden tutkittavan vaiheaika on kaksi minuuttia.

Asiakkaalta kysytään lupa puhallustestiin. Kaikille testiin tuleville tehdään myös perinteinen nielunäytetesti ja puhallustestin tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Samoja analysaattoreita voidaan mahdollisesti käyttää jatkossa myös muiden sairauksien toteamiseen uloshengityksestä, kun rinnakkaisten algoritmien kehitys käynnistyy. Puhallustestiä tutkivan suomlaisyritys Deep Sensing Algorithmsin mukaan ainakin keuhkosyöpä ja suolistosyövät voi olla mahdollista seuloa kyseistä teknologiaa käyttäen.

Deep Sensing Algorithmsin toimitusjohtaja Pekka Rissanen arvelee, että mikäli tutkimukset osoittavat puhallustestin toimivan, voidaan suuriakin väkijoukkoja testata pienessä ajassa.

– Ajatellaan vaikka koko Suomen väestön testaamista kymmenen päivän aikana. Testaamisen kulut olisivat häviävän pienet mittaviin rajoitustoimiin verrattuna, Rissanen sanoo.

Deep Sensing Algorithms tutkii puhallustestiä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Kaupunki tarjoaa Laakson terveysaseman testialustaksi ja varsinaisesta tutkimuksesta vastaa Deep Sensing Algorithms. Yritys tutkii Laaksossa, pystyykö puhallustestauksella saamaan luotettavan koronavirusdiagnoosin.

Teknologiaa on kehitetty keväästä 2020 alkaen.

Puhallustestin tutkimukset verrokkiryhmillä aloitetaan ensin Helsingissä ja Kazakstanissa, myöhemmin kesällä tutkimuksia laajennetaan Hollantiin ja Yhdysvaltoihin. Suomalaisyhtiön kehittämän analysaattorin valmistus on alkamassa ja ensimmäiset laitteet ovat toimitettavissa elokuussa. Yrityksen mukaan asiakkaat ovat jo varanneet ensimmäisen erän laitteita.

Koronavirus on Euroopassa rauhoittumassa, mutta leviää voimakkaasti tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Amerikassa. Mikäli puhallustesti osoittautuu tutkimuksissa toimivaksi, voi sillä olla kysyntää myös maailmalla.