Oulun yliopiston tutkimus alkaa selvittää, voiko nenänielun normaalilla hyötybakteerilla estää lasten korvatulehduksia.

Perinteiset maitohappobakteerit, kuten laktobasillit, ovat luonnostaan suoliston eivätkä nenänielun bakteereja. Siksi niistä ei ole ollut hyötyä korvatulehduksen estämisessä.

Korvatulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät lapsen välikorvaan tulehdusta aiheuttamaan, kun bakteeritasapaino häiriintyy flunssaa sairastettaessa. Uusi tutkimusidea perustuu tietoon, jonka mukaan nielun oma hyödyllinen bakteeri kilpailee taudinaiheuttajabakteerien kanssa nielussa ja siten estää korvatulehduksen synnyn ja bakteerien nousun välikorvaan.

Nenänielun normaaleihin bakteereihin kuuluva hyötybakteeri eli probiootti Streptococcus salivarius ja sen kanta K12 on eristetty terveen uusiseelantilaisen lapsen nielusta. Sitä on aiemmin käytetty paljon suun terveyden edistämisessä. Bakteeri tuottaa luontaisia antibiootin kaltaisia puolustusproteiineja haitallisia bakteereita vastaan.

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten klinikan ja Oulun yliopiston Salli-tutkimuksessa selvitetään, voidaanko säännöllisellä Streptococcus salivarius K12 -hyötybakteerin käytöllä vähentää korvatulehdusten määrää päiväkoti-ikäisillä lapsilla.

Tutkimukseen haetaan 900:aa lasta Oulun kaupungin päiväkodeista. Myös ne lapset, jotka eivät ole päiväkodissa, voivat osallistua.

Salli-tutkimuksessa selvitetään myös, voidaanko säännöllisellä Streptococcus salivarius K12 -hyötybakteerin käytöllä vähentää lasten muiden ylähengitystieinfektioiden sairastamista, antibioottien tarvetta, lääkärissä käyntejä ja vanhempien poissaoloa töistä lasten sairauden vuoksi.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.