Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ltä vastasi kysymykseen Sputnik-rokotteesta sosiaali- ja terveysministeriön koronatilannetta koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina.

Sputnik-rokotteen mahdollinen hankkiminen Suomeen on noussut julkiseen keskusteluun, kun rokotteen suojateho osoittautui tutkimuksessa erinomaiseksi. Onko venäläisrokotteen hankkiminen Suomeen harkinnassa, kysyttiin tiedotustilaisuudessa. Puumalainen totesi vastaavansa kysymykseen asiantuntijan näkökulmasta.

– Olen ymmärtänyt, että Sputnik-rokotteen valmistaja on lähestynyt Euroopan lääkevirastoa ja kysynyt mahdollisuutta hakea myyntilupaa, Puumalainen sanoi.

Hän jatkoi, että lääkevirasto nyt tutustuu rokotevalmistajan sille toimittamaan materiaaliin ja antaa sitten alustavan arvion, onko edellytyksiä myyntilupahakemuksen käsittelemiselle helmikuun aikana.

– On vaikea ulkopuolelta arvioida, kuinka kauan tämä arvio kestää. --- Joka tapauksessa tämä on varmasti kuukausien prosessi, Puumalainen sanoi.

Puumalainen totesi, että Suomella ei ole mahdollisuutta tehdä vastaavaa omaa arviota.

– Jos rokote saa myyntiluvan, totta kai se on sitten yksi vaihtoehto. Tällä hetkellä, kun tämä on aivan alkuvaiheessa, ei olisi järkevää sitoutua rokotteen hankintaan, Puumalainen sanoi.

LUE MYÖS: