Raskaustesteissä tyypillisesti käytettävälle pikatestausteknologialle voi tulevaisuudessa avautua uusia käyttömahdollisuuksia.

Uuden väitöstutkimuksen mukaan lateraalivirtaustestiliuskoja voidaan tuunata jopa varhaisen sydänkohtauksen, eturauhassyövän tai virusinfektiosairauksien tunnistamiseen.

Filosofian maisteri Etvi Juntusen molekuraalisen biotekniikan alan väitöstutkimus tarkastetaan tämän viikon perjantaina Turun yliopistossa.

Juntusen väitöstutkimuksessa etsittiin uusia menetelmiä terveydentilan diagnostiikkaan kotioloissa. Tutkimuksessa havaittiin, että lateraalivirtaustestien soveltuvuutta uusien sairausryhmien diagnostiikkaan voidaan parantaa käyttämällä liuskoissa fluoresoivia nanopartikkeleita.

Perinteisesti testiliuskoissa on käytetty biokemiallista reaktiota varten värillisiä kulta- tai lateksipartikkeleita.

Uudet käyttömahdollisuudet perustuvat siihen, että fluoresoivat nanopartikkelit tekevät lateraalivirtaustesteistä entistä suorituskykyisempiä sekä helpottavat infektiotautien havaitsemista ja terveydentilan seurantaa.

Uuden sukupolven lateraalivirtaustestit voivat Juntusen mukaan jopa parantaa mahdollisuuksia rajoittaa vakavien infektiosairauksien leviämistä.

Juntunen katsoo, että pikatestausteknologialle on tilausta etenkin maissa, joissa terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset eikä käytettävissä ole monipuolisesti varusteltuja laboratorioita.

Lateraalivirtaustestiliuskat ovat lisäksi helppokäyttöisiä ja edullisesti massatuotettavia.