Euroopan lääkeviraston EMA:n turvallisuuskomitea (PRAC) totesi tiistaina kokouksessaan, että Johnson & Johnsonin eli Janssenin covid-19-rokotteen tuotetietoihin on lisättävä varoitus uudesta sivuvaikutuksesta eli epätavallisista verihyytymistä, joissa verihiutaleet ovat alhaiset.

PRAC päätteli näiden olevan rokotteen hyvin harvinainen sivuvaikutus.

EMA:n tieteellinen arviointi tukee kuitenkin sitä, että Johnson & Johnsonin koronarokotteen hyödyt covid-19-epidemian torjunnassa ovat suurempia kuin sivuvaikutusten riskit.

Turvallisuuskomitea otti ratkaisussaan huomioon kaikki tällä hetkellä saatavilla olevat todisteet, muun muassa kahdeksan Yhdysvalloista raportoitua vakavaa veritulppaa. Asian suhteuttamiseksi mainitaan, että Yhdysvalloissa kyseisen koronarokotteen oli 13. huhtikuuta mennessä saanut yli seitsemän miljoonaa henkilöä.

Tällä hetkellä saatavilla olevan näytön perusteella erityisiä riskitekijöitä ei ole vahvistettu, mutta kaikki tapaukset ovat ilmenneet alle 60- vuotiailla kolmen viikon kuluessa rokotuksesta, ja suurin osa heistä on ollut naisia.

PRAC totesi, että verihyytymää esiintyi pääasiassa epätavallisissa paikoissa, kuten aivoissa (aivoverisuonten tromboosi, CVST) ja vatsassa (splankninen suonitukos) ja valtimoissa, tilaan on liittynyt myös pienet verihiutaleet ja joskus verenvuotoa.

Tarkastellut tapaukset olivat hyvin samankaltaisia kuin Astra Zenecan kehittämän koronarokotteen, Vaxzevrian, yhteydessä ilmenneet veritulpat.

PRAC korostaa nopean erikoissairaanhoidon merkitystä. Tunnistamalla verihyytymien ja matalien verihiutaleiden merkit ja hoitamalla niitä varhaisessa vaiheessa terveydenhuollon ammattilaiset voivat auttaa veritulppaan sairastuneita ja välttää komplikaatioita.