Koronaepidemia leviää ennätyksellisen rajusti Virossa. Reilun miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1 000 uutta päivittäistä koronatapausta nyt seitsemänä peräkkäisenä päivänä, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Tiistaita edeltäneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja havaittiin 1 113 kappaletta, sitä edellisenä vuorokautena 1 028 kappaletta.

Viime viikolla lukuisat ”koronaennätykset” paukkuivat Virossa – valitettavasti, ERR toteaa. Viikon aikana maassa todettiin 8 186 uutta koronatapausta, mikä on yli 2 000 tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla ja ensimmäinen kerta kun 6 000 viikkotartunnan raja ylittyi Virossa. Viikossa havaitut 58 koronakuolemaa on myös ennätyksellisen korkea luku.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on samoin noussut uuteen ennätykseen, ensimmäistä kertaa yli tuhanteen 100 000 asukasta kohden. Kahden viikon ilmaantuvuusluku oli maanantaina Virossa 1 035, kun se vielä viikkoa aiemmin oli 763 ja sitä edellisellä viikolla 626 per 100 000 asukasta. Vertailun vuoksi Suomen 14 päivän ilmaantuvuusluku on 130 per 100 000 asukasta.

Viron tilanteen synkentyminen on huomioitu myös Suomessa, ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ennakoi naapurimaan kehityksen tulevan heijastumaan meillekin, erityisesti eteläiseen Suomeen.

”Viron nopeasti heikentynyt hyvin hankala tautitilanne (sunnuntaina 1 201 uutta tartuntaa ja testatuista 19.3% positiivisia) heijastuu väistämättä ikävästi etenkin pk-seudulle. On selvää, että tartuntojen määrä täälläkin kasvaa”, Vapaavuori tviittasi maanantaina.

Matkustamista Suomeen on rajoitettu ja estetty monin tavoin, myös työmatkaliikenteen osalta. Ihmetystä herättää kuitenkin se, että niin sanottuun pakkotestaamiseen ei vieläkään ole ryhdytty, vaikka Viron tilanne huolestuttaa Helsingin pormestariakin. Matkustajien kieltäytyminen koronatesteistä, jotka ovat ilman erillistä määräystä vapaaehtoisia, on nähty ongelmaksi, johon hallitus yrittää puuttua vireillä olevalla lakihankkeella.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen vahvisti Ilta-Sanomille, että Helsingin satamiin saapuville matkustajille ei edelleenkään tehdä koronatestejä ”pakolla”. Hänen mukaansa Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantainen määräys ei ole päätös pakkotesteistä, vaan ainoastaan terveystarkastusmahdollisuuden järjestämisestä kaikilla rajanylityspaikoilla.

– Avihan määrää, että kunnat mahdollistavat terveystarkastuksen rajoilla, ja edellyttää, että jokaisella rajanylityspaikalla on testauspiste. Pakkotestaus vaatisi päätöksen pakollisesta terveystarkastuksesta, Turpeinen selittää.

Aluehallintovirasto kertoi perjantaina tiedotteessaan, että ”jokainen maahantulija ohjataan testiin”. Tiedotteen mukaan uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen täytyy torjua tehokkaasti, ja tämän vuoksi ”kaikilla rajanylityspaikoilla jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä”.

Aluehallintovirasto voi kunnan aloitteesta tarvittaessa päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, tiedotteessa kerrotaan.

”Aluehallintovirasto katsoo, että terveystarkastusten järjestäminen kaikille maahan tuleville henkilöille on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen päätöksessä mainituilla rajanylityspaikoilla. Helsingin kaupungin terveysviranomaisten tulee huomioida voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit terveystarkastuksia järjestäessään niin, että tämän määräyksen toimeenpano ei vaaranna muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä”, avin tiedote jatkui.

Tiedotteen sanamuotojen perusteella voisi luulla, että päätös pakkotesteistä on tehty. Näin ei kuitenkaan ole, sillä aluehallintoviraston päätöksessä ei viitata tartuntatautilain pykälään 16, joka koskee pakollisia terveystarkastuksia (joka koronaepidemian kohdalla tarkoittaa ennen kaikkea pakkotestejä). Sen sijaan päätöksessä on esillä tartuntatautilain 15 §, jonka mukaan aluehallintovirasto voi määrätä järjestettäväksi kohdennetun terveystarkastuksen, ”jos tarkastus on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen”.

”Terveystarkastukseen osallistuminen on vapaaehtoista”, Avin päätöksessä todetaan.