Apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopiston virologian osastolta kertoi Ylen A-studiossa keskiviikkona seuranneensa Ruotsin koronatilannetta jopa kauhulla.

Ruotsi on valinnut erilaisen linjan kuin useimmat muut maat ja pidättäytynyt toistaiseksi kovista rajoitustoimista. Ruotsissa noin 5 000 ihmisellä oli todettu koronavirus keskiviikkoon mennessä. Eilen kerrottiin, että yhteensä 239 ihmistä Ruotsissa on menehtynyt covid-19-tautiin.

Ruotsi on ollut haluton virallisesti myöntämään pyrkivänsä saavuttamaan laumaimmuniteetin nopeasti, mutta asiantuntijat ovat Suomessa laajasti arvioineet, että siltä Ruotsin taktiikka näyttää. Infektiolääkäri kommentoi kuitenkin keskiviikkona Ruotsissa strategiaa suorin sanoin ja vahvisti laumaimmuniteetin tavoittelun.

Siroselta kysyttiin A-studiossa, millä mielellä hän on seurannut naapurimaan tilannetta.

– Kyllä tätä Ruotsin tilannetta on suoraan sanottuna seurannut ehkä jopa kauhulla. Kyllä minä olen tosi tyytyväinen suomalainen tällä hetkellä.

Sironen viittasi moniin Euroopan maihin, joissa koronaluvut kasvavat eksponentiaalisesti. Myös Ruotsin koronakäyrällä näkyy eksponentiaalinen kasvu.

– Onhan se järkyttävä tilanne. Kyllä tällä hetkellä täytyy sanoa, että on tosi tyytyväinen siihen, miten asia on Suomessa hoidettu.

Suomen lukuja Sironen katsoo toiveikkaana, mutta painottaa, että nyt rajoitustoimista ei ole syytä lähteä joustamaan. Hän näkee liian varhaisessa iloitsemisessa löysäilemisen riskin ja kehottaa noudattamaan tiukasti rajoituksia.

– Nyt, jos koskaan, meidän täytyy huolellisesti noudattaa niitä rajoittavia toimenpiteitä. Ne mahdollisesti todellakin toimivat.

Sirosen mukaan vasta tulevaisuus kertoo, mihin Suomen käyrä kääntyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitokselta on jo kommentoitu, että hallituksen asettamat rajoitukset näyttävät purevan.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi A-studiossa, että Suomi noudattelee tällä hetkellä ”kauniisti tartuttavuuslukua 1,6”, mutta tilannetta arvioidaan koko ajan myös mahdollisten uusien rajoitustoimien kannalta.

Tartuttavuusluku viittaa siihen, kuinka monta ihmistä yksi koronaan sairastunut tartuttaa. Rajoitustoimilla on pyritty laskemaan tartuttavuuslukua Varhilan mainitsemalle tasolle.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, pro?viisori t ai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.