Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä omassa kotimaassaan määrätyllä sähköisellä reseptillä. Virolainen sähköinen resepti toimii kaikissa Suomen apteekeissa. Jotta lääkkeet saa, apteekissa pitää asioida itse, ja mukaan tarvitsee kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

– Suomessa on tälläkin hetkellä esimerkiksi työnsä vuoksi Viron kansalaisia, joilla voi olla tarve käyttää omassa kotimaassaan määrättyjä reseptejä, kertoo asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista tiedotteessa.

Laajemmin virolaiset hyötyvät muutoksesta siinä vaiheessa, kun matkustaminen maiden välillä palaa normaaliksi.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä on voinut ostaa lääkkeitä Virosta ja Kroatiasta viime vuodesta saakka.

– Suomalaisella reseptillä Virossa ostetaan lääkkeitä tälläkin hetkellä lähes päivittäin. Ennen rajojen sulkemista ostoja oli noin 20 päivässä, Palo sanoo.

Suomesta ei voi ostaa virolaisella reseptillä huumausaineita eikä tiettyjä, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Apteekki toimittaa lääkkeet Suomen lainsäädännön mukaisesti.

Useat maat ovat nyt kiinnostuneita eurooppalaisesta sähköisestä reseptistä. Sen käyttöönottoa valmistelevat tällä hetkellä Portugali, Ruotsi, Puola, Irlanti ja Tšekki. Jokainen maa päättää itse käyttöönoton aikataulusta.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.