Lääkäri, professori Juhani Knuuti palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla työstään terveysvalistajana. Knuuti on Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja ja ylilääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Mittavan tieteellisen uransa ohella Knuuti on aktiivisesti tarttunut julkisuudessa esitettyihin virheellisiin terveysväittämiin. Kritiikkinsä hän on pohjannut tieteelliseen tutkimustietoon ja sen puuttumiseen.

Sen vuoksi hän on itse joutunut arvostelun ja jopa painostuksen kohteeksi.

Knuuti käsittelee terveysväitteitä blogikirjoituksissa, lukuisissa esitelmissä ja on kirjoittanut aiheesta myös kattavan kirjan, Kauppatavarana terveys (Minerva 2020).

”Professori Juhani Knuuti on toiminnassaan esimerkillisellä tavalla nostanut esille näyttöön perustuvan terveystiedon merkityksen, mikä auttaa kansalaisia selviytymään terveysväitteiden viidakossa”, palkintoa perustellaan tiedotteessa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen jakoi esimerkillisestä tiedonjulkistamistyöstä yhteensä kahdeksan tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa. Palkintojuhla järjestettiin torstaina 16. syyskuuta Kansallisarkistossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla.

Alkuvuodesta Professoriliitto valitsi Knuutin vuoden professoriksi 2021

”Tärkeän tutkimustyönsä ohella hän jaksaa vaikuttaa mediassa ja sosiaalisen median kanavilla ihmisten terveyden kannalta kumuloituvan ja jatkuvasti muuntuvan oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu Juhani Knuutin työssä esimerkillisellä tavalla”, Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä sanoi tuolloin tiedotteessa.