Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) kertoo, että hänen optimisminsa koronarokotteen aikataulun suhteen vähenee. Niinistö on ollut EU-parlamentissa valiokuntakuulemissa yhdessä rokotevalmistajien kanssa.

– Aikataulua ei luvata, alkuvuosi ehkä mahdollinen laajempaan käyttöön.Tasa-arvoinen saatavuus auki. Koronan hillintätoimet yhä ensisijaist, Niinistö kuvailee Twitterissä.

– Käytännössä kenttäkokeet jatkuvat loppuvuoteen joka rokotteessa. Sen jälkeen ratkaistava massatuotanto, hinnoittelu, jakelu&saatavuus käyttäjille, valtioiden ja EUn päätökset rokotteen järjestämisestä kansalaisille. Vauhdittaa pitää, silti rokotteen läpäistävä terveyskriteerit, hän jatkaa.

Niinistön mukaan kuulemisen perusteella edessä voi olla vielä jopa kokonainen vuosi ilman rokotesuojaa.

– Tämän perusteella aikaisintaan kesän kynnyksellä tai sitten vasta syksyllä tilanne voisi olla normaalimpi. Ja siinäkin ehtoina se, että rokotteiden jakelu ja tehokkuus onnistuvat hyvin, hän tviittaa.

THL:n Hanna Nohynek kuvasi hiljattain tilannetta näin:

–Optimistisimpien arvioiden mukaan covid-19-rokotteita voi tulla myyntiin jo tämän vuoden puolella. Viime aikoina on kuitenkin tullut varoittelevia viestejä kehitystyössä pisimmällä olevilta rokoteyhtiöiltä.