Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tartunnoista kolme on todettu Husissa, yksi Pirkanmaan ja yksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Yksi Husin alueella tartunnan saaneista on työikäinen nainen ja hänen tartuntansa liittyy aiemmin todettuihin tartuntoihin. Lisäksi tartunnan ovat saaneet kaksi työikäistä miestä, joiden tartunnat ovat peräisin Pohjois-Italiasta.

Kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja he ovat kotiutuneet näytteenoton jälkeen. Heidät on ohjeistettu pysymään eristyksissä kotona. Tartunnan saaneiden lähipiiriin on oltu yhteydessä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnan saanut on 44-vuotias, jonka tartunta on peräisin Pohjois-Italiasta. Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Tartunnalle on altistunut kolme lähikontaktia.

Kyseessä on Pirkanmaan ensimmäinen koronavirustartunta.

Samoin Kanta-Hämeessä on todettu maakunnan ensimmäinen koronavirustapaus. Pohjois-Italiassa matkailleen hämeenlinnalaisperheen lapsella on todettu koronavirustartunta.

Perhe saapui matkalta tiistaina 3. maaliskuuta. He olivat oma-aloitteisesti yhteydessä terveydenhuoltoon ja perheen oireita kokeneet jäsenet kävivät antamassa näytteitä keskiviikkona 4. maaliskuuta. Näytteenotto järjestettiin sovitusti niin, että muita kontakteja ei muodostunut.

Vain yhden testatun näyte oli positiivinen, ja ainoat tiedossa olevat altistuneet ovat muita perheenjäseniä. Perhe oli ollut vapaaehtoisessa kotikaranteenissa, eivätkä lapset ole osallistuneet esimerkiksi kouluopetukseen.

Koronavirustartunnan saanut lapsi on hyväkuntoinen. Perhe on edelleen toistaiseksi kotikaranteenissa.

Husin tiedotteessa toistetaan tietoa, että altistunut ei tartuta koronavirusta eteenpäin.

Kannanotto on seurausta viime sunnuntaina tehdystä päätöksestä asettaa noin 130 lasta kotikaranteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi. Husin mukaan toimi oli Suomen historiassa hyvin poikkeuksellinen, ja se on herättänyt paljon keskustelua ja jopa huolta.

Karanteenipäätös tehtiin varmuuden vuoksi pikemminkin yläkanttiin kuin minimaalisesti.

– Olemme saaneet yhteydenottoja kotikaranteeniin asetettujen lasten perheiltä, että perheenjäseniä on kielletty tulemasta kouluun, työpaikoille tai harrastuksiin. Tämä on täysin tarpeetonta, Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi.

Altistuneen lähipiirin asettaminen karanteeniin ei ole tarpeellista. Henkilö voi altistaa virukselle seuraavan henkilön vasta, kun hänen omat oireensa alkavat. Oireilevilta altistuneilta otetaan näytteet ja näin päästään katkaisemaan tartuntaketju varhaisessa vaiheessa ennen kuin hänelle altistunut alkaa oireilla ja tartuttaa.

Suomessa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 12 koronavirustartuntaa.