Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tänään keskiviikkona niin sanotut liikennevalot, jotka auttavat ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä.

Mallissa maat jaotellaan kolmeen kategoriaan koronavirustartuntojen ilmaantuvuuden mukaan:

  • Vihreässä luokassa riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. covid-19-ilmaantuvuus on alle hallituksen asettaman raja-arvon, alle 8-10 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää.
  • Oranssissa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa. covid-19-ilmaantuvuus ylittää hallituksen asettaman rajan. Ilmaantuvuus on 10-25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää.
  • Punaisessa luokassa riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. covid-19-ilmaantuvuus on hyvin korkea, yli 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää.

Oransseista ja punaisista maista Suomeen saapuville suositellaan omaehtoista karanteenia. Näistä maista Suomeen saapuvien terveydentila saatetaan myös tarkistaa.

– Suomalaisia tai Suomessa asuvia matkustaa myös sellaisiin maihin, joiden epidemiatilanne on meitä huonompi. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Liikennevalomalli ei korvaa hallituksen tekemiä rajapäätöksiä. Jos liikennevalot ja hallituksen rajapäätökset ovat ristiriidassa, niin rajapäätös on oikeassa ja huomioitava matkustaessaan.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Oireisena ei saa lähteä matkalle, ei kotimaassa eikä ulkomaille.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

*